Nieuws

Haagse regeltjes en controles houden de politie van straat

De Groningse politie baalt van alle Haagse regeltjes en controles. Dat is de conclusie die Agnes Kant, fractievoorzitter van de SP, gisteren trok na een debat met onder andere de korpschef van de Politie Groningen. “Daardoor zijn de agenten veel te weinig op straat”, legt ze uit. “Dat is niet alleen zo in Groningen, maar die geluiden horen we uit heel het land. Dat moet anders.”De Groningse politie baalt van alle Haagse regeltjes en controles. Dat is de conclusie die Agnes Kant, fractievoorzitter van de SP, gisteren trok na een debat met onder andere de korpschef van de Politie Groningen. “Daardoor zijn de agenten veel te weinig op straat”, legt ze uit. “Dat is niet alleen zo in Groningen, maar die geluiden horen we uit heel het land. Dat moet anders.”De Groningse politie baalt van alle Haagse regeltjes en controles. Dat is de conclusie die Agnes Kant, fractievoorzitter van de SP, gisteren trok na een debat met onder andere de korpschef van de Politie Groningen. “Daardoor zijn de agenten veel te weinig op straat”, legt ze uit. “Dat is niet alleen zo in Groningen, maar die geluiden horen we uit heel het land. Dat moet anders.”


Leestijd: 1 minuut

“We zijn teveel bezig met allerlei andere zaken”, legt korpschef Oscar Dros uit. “Inspectierapporten, audits en wat al niet meer. We moeten ons telkens verantwoorden voor de politiek in Den Haag. Het wordt tijd dat we eens wat meer vertrouwen uit Den Haag krijgen. Door minder bezig te zijn met een papierwinkel, kunnen we ook meer op straat zijn. Want onze belangrijkste taak is natuurlijk het vangen van boeven.”

Agnes Kant trok zich de kritiek wel aan. “Deze geluiden komen niet alleen uit Groningen”, vertelt ze. De voorvrouw van de SP hield samen met haar partij een grote enquête onder tienduizend agenten. Maar liefst 90 procent gaf aan dat de politiek niet weet wat er bij de politie speelt. “De druk op de agenten is hoog, ze zijn veel tijd kwijt met administratieve zaken. We moeten echt kijken naar die bureaucratie. Er is nu al een tekort aan blauw op straat. En dan willen ze er ook nog 190 miljoen op bezuinigen, dat is onaanvaardbaar.”

In de discussie kwam ook nog het nieuwe administratiesysteem aan de orde. De politie Groningen moest overschakelen op een ander landelijk systeem. Ook daardoor is men extra veel tijd kwijt. “Als ik een drukke nachtdienst heb, ben ik vervolgens twee dagdiensten kwijt om alle verbalen in het systeem te zetten. Vroeger had ik dat in dezelfde dienst al klaar”, legt een agent uit. Volgens korpschef Dros kon het niet anders. “Er is landelijk besloten om te werken met een systeem”, legt hij uit. “De oude situatie was net zo slecht. Het heeft gewoon even tijd nodig om te wennen.”