nieuws

23 nov 2001, 00:12

Gruwelijk geval van kindermishandeling Groningse 'Dutroux'

Een 43-jarige man uit het Groningse Zuidwolde heeft zich de afgelopen jaren op gruwelijke wijze vergrepen aan een groot aantal minderjarige jongetjes. De namen en beeltenissen van een aantal van de jongens heeft G. van D. op allerlei plaatsen op zijn lichaam getatoeëerd. Dat bleek donderdag in de rechtbank in Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Bij zijn aanhouding, afgelopen zomer, is in zijn woning een grote hoeveelheid pornografisch materiaal gevonden, waaronder veel foto's van de slachtoffertjes. Aan de zaak is tot nu toe geen ruchtbaarheid gegeven. De rechtbank heeft een psychiatrisch onderzoek van de man bevolen. Over uiterlijk drie maanden moet hij terechtstaan.
De man is al eerder veroordeeld wegens pedofilie maar is daarna doorgegaan met zijn activiteiten. Een aantal kinderen is behalve seksueel misbruikt ook ernstig mishandeld. De verdachte zou ze geschopt en geslagen hebben. Een van de slachtoffers kreeg kokend water over zijn geslachtsdeel uitgegoten. De nu 11-jarige jongen is onlangs in een psychose geraakt en in een psychiatrische instelling opgenomen. De man heeft alle feiten bekend. De dagvaarding tegen de man telt vijf slachtoffers. Enkele slachtoffers weigeren aangifte te doen omdat ze Van G. wel aardig vinden.
Van D. schreef in een aantal gevallen anonieme brieven naar de school, de kinderbescherming en het meldpunt kindermishandeling, waarin hij de ouders van door hem mishandelde jongens betichtte van de mishandeling. Die werden daarop door de instanties ontboden en lange tijd verdacht omdat het letsel van hun kinderen de verdenking leek te rechtvaardigen.
De kinderen waren doodsbang voor Van D., die vaak zowel overdag als 's nachts langs hun huis reed. Zodra hij claxonneerde wisten ze dat ze onmiddellijk bij hem moesten verschijnen en kropen ze desnoods uit het raam om zich bij hem te melden. Van D. zocht zijn slachtoffers in sociaal zwakke of eenoudergezinnen met problemen.
Hij reageerde op advertenties waarin kinderoppas werd gezocht en maakte ook wel contact met ze in zijn rol als begeleider voor seksueel misbruikte kinderen namens de Stichting Humanitas. Enkele jaren geleden zette hij voor de NVSH contactgroepen op in Groningen en Leeuwarden voor pedofielen.