nieuws

27 aug 2008, 09:09

FC Groningen 'doet aan luchtfietserij met luchtballon over nieuw stadion'

Dat FC Groningen een nieuw stadion wil, mocht de Euroborg niet uitgebreid kunnen worden tot 35.000 bezoekers, is luchtfietserij. Het college van B en W van Groningen heeft terecht aan de KNVB laten weten dat Groningen zich niet beschikbaar stelt voor het w.k. 2018 omdat er doodeenvoudig geen geld in de pot zit om uitbreiding van de Euroborg te financieren, laat staan een nieuw stadion te bouwen. Deze steun voor het beleid van B en W komt uit onverwachte hoek: van het CDA in de gemeenteraad van Groningen. CDA-fractievoorzitter Seton en Stadspartij-raadslid Geert Spieker vinden ook dat Groningen gewoon moet erkennen dat ‘we hier niet groot genoeg zijn’. Ook andere fracties als ChristenUnie en PvdA laten vanmorgen weten dat FC Groningen niet om geld voor weer een nieuw stadion bij de gemeente hoeft aan te kloppen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

“Dat secretaris-generaal Been van de KNVB ons waarschuwt dat we het WK 2018 gaan missen als we geen stadion kunnen leveren van minstens 40.000 toeschouwers, is fair, maar dat hij daarna begint met lelijke kwalificaties over politieke moed en draagkracht, is niet zo sportief meer.


Want kijk maar eens naar de huidige situatie in de Stad: een nagelnieuw stadion dat wel wat wordt uitgebreid, maar bouwkundig nooit de 40.000 zal kunnen halen en een gemeentekas die (na 2 jaar!) geen nieuw stadion mogelijk maakt, en waar er zelfs over veel geringere investeringen voor de amateursport (Sport in beeld) al geruime tijd politieke discussie wordt gevoerd.


Wat een gedoe dus allemaal, terwijl ieder weldenkend mens kan uitrekenen dat een Groningse garantie voor die 40.000 toeschouwers binnen de door de KNVB gehanteerde termijn (”enkele maanden”) onbereikbaar is. En er is geen enkele burgemeester die met zijn bevlogenheid die 20.000 extra stoeltjes erbij kan regelen. Ik ben helemaal niet te beroerd om dit college eens van te weinig daadkracht te betichten, maar ik kan deze uithaal van de KNVB-secretaris echt niet volgen.


Ik was ook heel verbaasd over de gezamenlijke reactie van de coalitiepartijen. Waarom hier zo snel de gelederen over gesloten, terwijl er al eerder kritiek is geweest op het bastion van de drie coalitiepartijen? Inhoudelijk ligt het college hierover niet onder vuur, dus doet de verdediging wat overdreven aan. Want ook voetbalkenner en oppositiegenoot Geert Spieker (Stadspartij) ziet in dat het niet kan: “We zijn gewoon niet groot genoeg”. Sportief.


Jan Seton
Fractievoorzitter CDA
Bron: www.dsg.nl