nieuws

13 aug 2002, 00:12

Grote waterschade Groningse akkerbouwers; Platform opgericht

De organisatie voor land- en tuinbouwers in het noorden, de NLTO, heeft besloten een platform op te richten om boeren te helpen bij de waterschade aan hun akkerbouwgewassen. Bij een flink aantal akkerbouwers en groentetelers in Groningen en Friesland lijkt een groot deel van de oogst van akkerbouwgewassen en groenten verloren te gaan door de hevige regenval van de afgelopen periode.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het platform krijgt twee taken. Op korte termijn moet het bezien of er middelen beschikbaar kunnen komen om de schade van de gedupeerde boeren te verlichten. Voor de langere termijn wil het platform een regeling uitwerken die erop neerkomt dat een calamiteitenfonds wordt gevormd. Ook wil het platform opnieuw proberen een fiscale reserveringsmogelijkheid voor schadegevoelige gewassen te creƫren.
In het Friese Nes, waar de schade in eerste instantie het grootst leek, bleek al snel dat ook in andere gebieden in de Noordelijke provincies sprake is van grote schadeposten. Ook in het noordwesten van Friesland en in het westen en noordwesten van Groningen is de directe schade enorm.