nieuws

19 mrt 2009, 10:10

Grote supermarkten in Groningen niet op zondag open

Het college van B en W wil openstelling van grotere supermarkten op zon- en feestdagen in Groningen voorkomen. Supermarkten met een vloeroppervlak van meer dan vijfhonderd meter krijgen voortaan geen vergunning meer om op zondag open te zijn, zo heeft wethouder Jaap Dijkstra van Economische Zaken laten weten. De grote supermarkt van Jumbo op het Europapark kan wel open blijven omdat die al een vergunning heeft gekregen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Groningen is na Amersfoort de tweede gemeente in Nederland die een verbod wil voor grotere winkels in de foodsector om op zondag open te zijn. Volgens wethouder Dijkstra zou de opening van nog meer grotere supermarkten op de zondag leiden parkeerproblemen en geluidsoverlast, en daarmee ook tot verstoring van de zondagsrust.

 Bovendien betekent dat een aantasting van de kleinere buurtwinkels die het zich veelal niet kunnen permitteren om op zondag open te zijn. ‘Zeker in een tijd van recessie is het geen overbodige luxe om die kleinere winkels ook waar mogelijk te beschermen’.


Volgens de wethouder is er echter beslist geen sprake van dat Groningen door de nieuwe regelgeving een soort ‘Veluws model’ introduceert, waardoor er niets meer mogelijk zou zijn op de zondag.


‘De maatregel heeft uitsluitend betrekking op grotere supermarkten met een vloeroppervlak van meer dan vijfhonderd vierkante meter. Er komt ook geen verandering in het al jaren bestaande beleid om voor een beperkt aantal winkels wel vergunning te verlenen om op zondag open te zijn. In Groningen zijn er in totaal twaalf ontheffingen mogelijk voor winkels om op zondag open te zijn, en daarvan zijn elf vergunningen momenteel al verleend. Die (kleinere) winkels blijven dus ook gewoon open’, aldus de wethouder.


Jumbo


De gemeente heeft laten onderzoeken in hoeverre de openstelling van de Jumbo op zondag een bedreiging is voor andere winkels, bijvoorbeeld in de binnenstad. Uit dat onderzoek blijkt dat het met die concurrentie nogal mee valt. Want veel van de mensen die op zondag boodschappen doen bij de Jumbo zijn daar door de week ook al klant. Bovendien komen veel van de bezoekers op de zondag aan Jumbo uit de regio.