nieuws

21 okt 2009, 16:04

Grote stijging begeleid wonen in Groningen

Het aantal bewoners van begeleide woonvormen in de stad Groningen is tussen de jaren 2006 en 2008 met 225 procent gestegen. Het aantal dak- en thuislozen in de stad bleef in die tijd nagenoeg gelijk. Dat blijkt uit cijfers van de dak- en thuislozen monitor die de gemeente woensdag bekend maakte.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In 2008 stonden er 183 bewoners van een begeleide voorziening geregistreerd, terwijl dat er in 2006 nog maar 81 waren. In diezelfde periode steeg het aantal dak- en thuislozen van 756 naar 777. Dat betekent een stijging van 2,7 procent. Volgens burgemeester Rehwinkel is het opvallend dat de toename van begeleid wonen niet leidde tot een afname van de daklozen. “De instroom van deze voorziening bestaat niet alleen maar uit daklozen”, legt hij uit. Als positief punt werd door wethouder Van Schie genoemd dat steeds meer mensen de weg weten te vinden naar de voorziening van begeleid wonen.

De gemeente gaat de cijfers nader onderzoeken. De cijfers van de monitoren in steden als Leeuwarden, Assen en Emmen worden daarin ook meegenomen. Die monitoren zijn alleen nog niet klaar. “Bekend is dat daklozen zich soms tussen verschillende steden verplaatsen”, legt Rehwinkel uit. De gemeente wil ook die stromen in kaart brengen om een zo helder mogelijk beeld te krijgen.