nieuws

23 jan 2019, 13:01

Zeker ton schade na uitgekiende inbraak bij Vliegclub Westerwolde

Zeker ton schade na uitgekiende inbraak bij Vliegclub Westerwolde

De Groningse Vliegclub Westerwolde bij het vliegveld van Stadskanaal is zwaar gedupeerd na een inbraak maandagavond. Dieven gingen er met specifieke apparatuur vandoor. De club denkt dat er zeker voor 100.000 euro aan schade is. 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens bestuurslid Kevin Maat zijn vijf ultralichte vliegtuigen deels gedemonteerd. Twee daarvan zijn eigendom van de vliegclub en drie vliegtuigen zijn particulier bezit. ,,Ze zijn er met een vliegtuigmotor, hoogtemeters, complete dashboards en andere apparatuur vandoor gegaan”, zegt Maat. Op het terrein lagen nog twee andere gedemonteerde vliegtuigmotoren, die waarschijnlijk ook mee hadden gemoeten. 

De inbrekers werden echter vlak voor middernacht gestoord en zijn daarna in alle haast vertrokken. Bij het rommelen aan een van de vliegtuigen is een noodbaken afgegaan. De Kustwacht heeft daarop contact gezocht met de eigenaar van het vliegtuig, die binnen een half uur op de Vliegclub was. ,,Als dat niet was gebeurd, hadden ze nog veel meer kunnen meenemen. De schade had wel vijf of zes keer zo groot kunnen zijn", zegt Maat.

Volgens Maat zijn er camerabeelden van de inbraak, maar is het nog onduidelijk of de politie daar iets mee kan. ,,Deze dieven wisten precies op welke plek ze moesten zijn. Een van de motoren die ze wilden stelen was net gereviseerd. Een ander vliegtuig waar ze aan hebben gerommeld was nog geen jaar oud. Alleen die motor kost al 40.000 euro. Ik denk echt dat de inbrekers hier al eens eerder op de vliegclub zijn geweest. Er staan hier in totaal vijftig vliegtuigen, maar ze hebben zich vooral gericht op de pronkstukken.” 

,,Je zet deze apparatuur ook niet zomaar even op Marktplaats”, zegt Maat. ,,Andere vliegclubs houden het aanbod van apparatuur nu ook in de gaten. Maar zodra de dieven naar bijvoorbeeld het Oostblok gaan, dan let niemand op de herkomst. De motoren die ze wilden stelen, passen in 99 procent van de ultralichte vliegtuigen.”

De schade aan de vliegtuigen wordt waarschijnlijk niet vergoed door de verzekering. De vliegclub heeft een beloning van duizenden euro’s uitgeloofd voor de gouden tip. Vrienden en familie van een betrokken bestuurslid van de club zijn inmiddels een inzamelingsactie begonnen. ,,Ook krijgen we veel aanbod van technici en andere vliegclubs. We hopen er zo snel mogelijk weer bovenop te zijn”, besluit Maat.