nieuws

01 jun 2008, 13:01

Grote politieactie wegens openstaande boetes

De politie in Groningen, Friesland en Drenthe heeft zaterdag tijdens een gezamenlijke executieactie ruim 470 adressen bezocht. Hierbij zijn 57 mensen opgepakt en werd er voor 38.682 euro aan openstaande boetes geïnd. Dat meldde de politie zondag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Enkele veroordeelden deden alles om aan hun straf te ontkomen. Een man in Drenthe probeerde op een ludieke manier aan zijn straf te ontkomen door in een kleine kast te kruipen. Zijn echtgenote hield de politie voor dat haar man niet thuis was. De agenten bemerkten echter dat het gehele bed van het stel nog warm was. De man werd al gauw gesnapt en kon kiezen tussen het betalen van een boete van € 34.929 of 343 dagen gevangenisstraf uitzitten. Hij koos voor het laatste. In Friesland trachtte iemand aan een half jaar gevangenisstraf te ontkomen door in een gracht te springen. Dankzij een getuige kon de politie de man al gauw oppakken. 

Met de actie wil de politie een signaal afgeven aan mensen die hun straf nog niet hebben voldaan dat niet betalen kan leiden tot aanhouding. Omdat de acties doorgaans veel publiciteit opleveren merkt de politie dat veel mensen in de daaropvolgende dagen alsnog hun boete willen betalen of hun straf willen uitzitten. Tijdens een soortgelijke actie vorig jaar werden 70 mensen aangehouden. De politie spreekt dan ook van een geslaagde actie. 'Hiermee geven we een heel duidelijk signaal af dat we boetes niet zomaar vergeten', aldus een woordvoerder van de politie Groningen.

Overigens voert de politie dit soort acties vooral uit tijdens vakanties en evenementen. Zo heeft de politie in Groningen en Drenthe alvast executieacties aangekondigd voor het EK Voetbal. 'Dus als je niet gestoord wil worden tijdens het voetbal moet je je boete betalen', aldus de woorvoerder.