Nieuws

Grote opdracht voor Gronings architectenbureau De Zwarte Hond

Het zijn zware tijden voor bouwend Nederland. Maar het Groningse architectenbureau De Zwarte Hond heeft in elk geval een prachtige opsteker. Afgelopen week werd door de BGB-groep en KEMA bekendgemaakt dat De Zwarte Hond i.c.m. Powerhouse Company de opdracht heeft gekregen voor het ontwerpen van het hoofdkantoor van KEMA. Het voorstel van De Zwarte Hond en Powerhouse Company werd unaniem gekozen.Het zijn zware tijden voor bouwend Nederland. Maar het Groningse architectenbureau De Zwarte Hond heeft in elk geval een prachtige opsteker. Afgelopen week werd door de BGB-groep en KEMA bekendgemaakt dat De Zwarte Hond i.c.m. Powerhouse Company de opdracht heeft gekregen voor het ontwerpen van het hoofdkantoor van KEMA. Het voorstel van De Zwarte Hond en Powerhouse Company werd unaniem gekozen.


Leestijd: 2 minuten

De nieuwbouw zal gerealiseerd worden op het zuidelijke deel van Arnhems Buiten, het voormalige KEMA terrein. Het nieuwe kantoor zal uitdrukking moeten geven aan het internationale karakter van KEMA en de open integrale werkwijze van het bedrijf. Daar waar KEMA nu nog op Arnhems Buiten opereert vanuit diverse gebouwen, zal de nieuwbouw voorzien in een compacte opzet waarmee de werkwijze beter wordt gefaciliteerd. Bovendien zal gezocht worden naar een uitgekiende inpassing van gebouw en parkeeroplossing in het prachtige parklandschap van Arnhems Buiten.
De visie van De Zwarte Hond en Powerhouse Company bestaat uit de overtuiging dat de dilemma’s in de opgave alleen integraal kunnen worden opgelost aan de hand van een aantal gebouwmodellen. Hiermee kunnen alle betrokkenen (opdrachtgevers en adviseurs) eenvoudig overzien hoe programmatische, technische en budgettaire belangen gewogen kunnen worden in relatie tot landschappelijke en architectonische kansen.

De Zwarte Hond en Powerhouse Company gaan een combinatie aan om een zo compleet mogelijk ontwerpproces aan te kunnen bieden. De realistische en uitgebreide ervaring van De Zwarte Hond en de ambachtelijke ontwerpbenadering van Powerhouse Company vormen de basis voor de samenwerking. Willem Hein Schenk van De Zwarte Hond en Nanne de Ru van Powerhouse Company zullen leiding geven aan een team dat is samengesteld uit beide bureaus.

De Zwarte Hond is een multidisciplinair ontwerpbureau. Onder leiding van Jurjen van der Meer, Jeroen de Willigen, Eric van Keulen en Willem Hein Schenk werkt De Zwarte Hond met circa 80 medewerkers vanuit vestigingen in Groningen en Rotterdam. Voor het bepalen van de beste ontwerpstrategie wordt gezocht naar een synergie tussen stedenbouwkundige, architectonische en landschappelijke oplossingen waarbij ontwerp en proces altijd voor elkaar ingezet worden.

Powerhouse Company is in 2005 opgericht door Nanne de Ru en Charles Bessard en heeft vestigingen in Rotterdam en Kopenhagen. Powerhouse Company werkt aan architectuur, stedenbouw en onderzoeksopdrachten in binnen- en buitenland. In 2008 werd Powerhouse Company onderscheiden met o.a. de AM NAi Prijs en de Dutch Design Award.