Nieuws

Grote Markt tijdelijk busvrij; gemeente test nieuwe fietsroutes

De Grote Markt is volgende week een aantal dagen busvrij. In die dagen worden er testen gedaan met alternatieve fietsroutes en ziet de doorgang naar de Kreupelstraat er dankzij een groot geveldoek uit als vroeger. Ook er worden tijdelijke zitjes geplaatst. De gemeente hoopt met deze proeftuin inspiratie op te doen voor de herinrichting van de Grote Markt, die komende jaren gaat plaatsvinden.


Leestijd: 1 minuut

Oosterstaat omgetoverd tot ‘fietsstraat’; Gelkingestraat wordt wandelgebied
Oosterstaat omgetoverd tot ‘fietsstraat’; Gelkingestraat wordt wandelgebied

Over een paar jaar verdwijnen de bussen uit de binnenstad en dus ook van de Grote Markt. Volgende week, van 12 tot en met 15 augustus, kunnen bezoekers van de binnenstad alvast ervaren hoe dat is. Die dagen worden de bussen omgeleid.

Tegelijkertijd wordt tijdens deze dagen in de opening van de Kreupelstraat een ‘gevel’ opgetrokken van doek en steigers. Het doek bevat een verbeelding van de situatie vroeger. Hiermee wil de gemeente laten zien dat deze opening in de bebouwing mogelijk op termijn weer een nieuwe invulling kan krijgen.

Fietsroutes getest

Er worden volgende week ook verschillende fietsroutes getest. Op woensdag 12 augustus van 12.00 tot 18.00 uur rijden fietsers in twee richtingen door de Gelkingestraat. Zij kunnen voor het Stadhuis langs het plein op en in noordelijke richting fietsen richting de Ebbingestraat. Er wordt ter plaatse op het plein een tijdelijke fietsroute gemarkeerd. De Oosterstraat is enkel voor voetgangers toegankelijk. Dit geldt ook voor het asfalt aan de oostzijde van de Grote Markt.

Op donderdag 13 augustus van 12.00 tot 18.00 uur mogen fietsers in twee richtingen door zowel de Gelkingestraat als de Oosterstraat. De oostkant van de Grote Markt is net als op woensdag alleen bestemd voor voetgangers. De fietsroute vanuit de Gelkingestraat voor het stadhuis langs richting de Oude Ebbingestraat geldt donderdag ook, maar daar komt nog een route bij vanuit de Oosterstraat, diagonaal richting de Oude Ebbingestraat.

Op vrijdag 14 augustus en zaterdag 15 augustus van 12.00 tot 18.00 uur rijden fietsers in twee richtingen door de Oosterstraat. Deze middagen is de Gelkingestraat voetgangersgebied. Fietsers fietsen aan de oostkant het plein over, net als nu het geval is.

Voor alle vier dagen geldt dat auto’s, bussen en ander gemotoriseerd vervoer tussen 12.00 en 18.00 uur zoveel mogelijk uit deze straten worden geweerd. Buiten deze uren functioneren de straten als normaal.