Nieuws

Grote drukte voor brandweer Groningen: branden, assistentie en lekke leidingen

De brandweer in de provincie Groningen had het gisteren, zondag 6 mei, uitzonderlijk druk. Er waren branden in Stadskanaal, Appingedam en Boerakker, maar daarnaast waren er ook nog andere zaken waar de (vrijwillige) brandweer op af moest.De brandweer in de provincie Groningen had het gisteren, zondag 6 mei, uitzonderlijk druk. Er waren branden in Stadskanaal, Appingedam en Boerakker, maar daarnaast waren er ook nog andere zaken waar de (vrijwillige) brandweer op af moest.De brandweer in de provincie Groningen had het gisteren, zondag 6 mei, uitzonderlijk druk. Er waren branden in Stadskanaal, Appingedam en Boerakker, maar daarnaast waren er ook nog andere zaken waar de (vrijwillige) brandweer op af moest.


Leestijd: 2 minuten

Om half tien gistermorgen werd korps Stadskanaal gealarmeerd voor een dakbrand in een leegstaande woning aan de Hoofdstraat/Brugkade 3 in Stadskanaal. Twintig minuten later gaf de bevelvoerder het sein de brand onder controle te hebben. Een snel en knap staaltje werk.

Bijna twee uur later om twintig over elf rukten de collega’s van Delfzijl en Appingedam uit voor een zolderbrand aan de Solwerderstraat 108 in de oude binnenstad van Appingedam. Gezien de ligging van de woning en de nauwe straatjes werd direct opgeschaald naar middelbrand en later, om de watertoevoer op peil te houden, zelfs naar grote brand. Een prima inschatting want zo werd voorkomen dat de brand zich verder uitbreidde en konden de naastgelegen woningen behouden blijven. Wel brandde de zolderverdieping geheel uit. Vlak voor het middaguur werd het sein brand meester gegeven.

Door het blussen liepen de huizen ernaast flinke waterschade op. Er raakte niemand gewond.

Ondertussen was korps Stadskanaal alweer op weg om medische assistentie te verlenen in Vlagtwedde en waren Leek en Marum onderweg naar een woningbrand aan De Jammer 10 in Boerakker. Hier stond de nok van een kleine vrijstaande woning in brand. Door de ligging, in een zogenaamd ‘buitengebied’, werd ook hier opgeschaald naar middelbrand.

De brandweer had eerst wat moeite om bij de brandhaard te komen, maar nadat een deel van het dak was gesloopt was het vuur snel onder controle. Doordat het dak tijdens het slopen nat werd gehouden, werd ook hier erger voorkomen. Een klein uur na de melding, om twintig over twaalf, was de klus geklaard en werd overgegaan tot nacontrole.

Net als in Appingedam, raakte ook in Boerakker niemand gewond.

De Officier van Dienst West zat toen alweer in de auto richting Meedenweg in Wetsinge. Tijdens werkzaamheden was hier een kunststof hogedruk aardgasleiding geraakt en een lek ontstaan.

Het lek bevond zich op zo’n vijftig meter achter een boerderij en door het open gebied leverde het gas geen gevaar op voor de omgeving. Collega’s van het korps Winsum hebben de leiding zo goed mogelijk afgedicht waarna twee monteurs van Enexis het karwei afmaakten.

Om twee uur klonken voor de derde keer deze zondag de piepers van Stadskanaal. Samen met een tankautospuit van Vlagtwedde rukten zij uit voor een schoorsteenbrand aan de Wedderstraat 53 in Vlagtwedde. Twintig minuten later was de brand meester en deed de hoogwerker van Stadskanaal een nacontrole. Ook hier, gelukkig geen gewonden