Nieuws

Grote brand op bedrijventerrein Leek; forse rookwolken naar bewoond gebied

Vanochtend omstreeks 09.40 uur brak er brand uit in een van de loodsen van Hummel Recycling aan het Mulderspark in Leek. In de loods stonden grote hoeveelheden, voor recycling bestemde, verpakkingsmaterialen opgeslagen. Het brandweerkorps van Leek kreeg bij de bestrijding assistentie van de korpsen van Marum, Zuidhorn en Groningen. Gezien de forse rookwolken die in de richting van bewoond gebied dreven, werd uit voorzorg het advies gegeven om ramen en deuren te sluiten en uit de rook te blijven. Vanochtend omstreeks 09.40 uur brak er brand uit in een van de loodsen van Hummel Recycling aan het Mulderspark in Leek. In de loods stonden grote hoeveelheden, voor recycling bestemde, verpakkingsmaterialen opgeslagen. Het brandweerkorps van Leek kreeg bij de bestrijding assistentie van de korpsen van Marum, Zuidhorn en Groningen. Gezien de forse rookwolken die in de richting van bewoond gebied dreven, werd uit voorzorg het advies gegeven om ramen en deuren te sluiten en uit de rook te blijven. Vanochtend omstreeks 09.40 uur brak er brand uit in een van de loodsen van Hummel Recycling aan het Mulderspark in Leek. In de loods stonden grote hoeveelheden, voor recycling bestemde, verpakkingsmaterialen opgeslagen. Het brandweerkorps van Leek kreeg bij de bestrijding assistentie van de korpsen van Marum, Zuidhorn en Groningen. Gezien de forse rookwolken die in de richting van bewoond gebied dreven, werd uit voorzorg het advies gegeven om ramen en deuren te sluiten en uit de rook te blijven. Vanochtend omstreeks 09.40 uur brak er brand uit in een van de loodsen van Hummel Recycling aan het Mulderspark in Leek. In de loods stonden grote hoeveelheden, voor recycling bestemde, verpakkingsmaterialen opgeslagen. Het brandweerkorps van Leek kreeg bij de bestrijding assistentie van de korpsen van Marum, Zuidhorn en Groningen. Gezien de forse rookwolken die in de richting van bewoond gebied dreven, werd uit voorzorg het advies gegeven om ramen en deuren te sluiten en uit de rook te blijven.


Leestijd: 1 minuut

Omwonenden zijn hier door middel van geluidswagens, via RTV Noord en de gemeentelijke website op geattendeerd. Metingen door de brandweer hebben echter geen bijzondere concentraties van gevaarlijke stoffen aangetoond.

Rond het middaguur was de brand onder controle en was de rookontwikkeling al flink in intensiteit afgenomen. Besloten werd om met een kraan enkele dakplaten te verwijderen. De hoogwerker van Groningen werd vervolgens ingezet om het vuur van bovenaf te blussen. Rond 15.00 uur kon het advies aan omwonenden worden opgeheven. De rook heeft weinig overlast gegeven.

Een grote dieseltank die in de brandende loods stond, is gespaard gebleven. De brandweer heeft de tank met water gekoeld. De nog smeulende balen met verpakkingsmateriaal zijn uit de loods gereden en afgeblust. De verwachting is dat de nabluswerkzaamheden maandag aan het begin van de avond zijn afgerond.

De schade aan de loods is groot. Naast het pand en de verpakkingsmaterialen zijn ook enkele machines door de brand zwaar beschadigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend en zal worden onderzocht.