nieuws

04 feb 2010, 08:08

Felle brand eist leven 19-jarige studente

Bij een grote brand in een studentenhuis boven een winkelpand in het centrum van Groningen is donderdag een jonge vrouw omgekomen. Dat maakte de Hulpverleningsdienst Groningen donderdag bekend. Volgens studentenvereniging Vindicat Atque Polit gaat het om een 19-jarige studente, die bij een van de bewoners op bezoek was. De zes vaste bewoners van het monumentale pand aan de Ebbingestraat, die allemaal lid waren van Vindicat, wisten wel aan de vlammenzee te ontkomen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De brand ontstond even na zeven uur 's ochtends. De brandweer rukte uit met groot materieel. Twee bewoners moesten door de brandweer uit het pand worden gehaald. De hulpdiensten kregen halverwege de ochtend sterke aanwijzingen dat er nog iemand in het huis zou zijn. Pas rond het middaguur konden brandweerlieden het pand betreden. Daar troffen ze het levenloze lichaam van de studente aan. Naar de oorzaak van de brand wordt nog gezocht.

Burgemeester Rehwinkel liet in een verklaring weten zeer geschokt te zijn door de dood van het meisje. Hij betuigde zijn medeleven aan haar familie, de studentenvereniging Vindicat en de Groningse studentengemeenschap in het algemeen. Rehwinkel laat onderzoeken of het studentenhuis de benodigde vergunningen op het gebied van brandveiligheid had. Zijn woordvoerster liet later weten dat ,,voor zover nu bekend er in de afgelopen twee jaar inspectie is uitgevoerd''.

De brand woedde in een zogenoemd Vindicat-huis, waarin alleen leden van de studentenvereniging mogen wonen. Uitgerekend donderdag bestond de vereniging precies 195 jaar. In het kader daarvan zouden er de hele dag activiteiten in de sociëteit aan de Grote Markt in Groningen plaatsvinden, die direct na het nieuws van de dood van de studente zijn afgeblazen. ,,Het feest was in volle gang toen bekend werd dat een van onze leden bij de brand is omgekomen. We hebben direct de biertaps dichtgedraaid en de stekker uit de muziekinstallatie getrokken'', aldus Adriaan Kolff van de studentenvereniging. ,,Wat een dag van feest moest worden, eindigde in een drama.''

Omwonende studenten reageerden geschokt op het drama. Een aantal van hen werd samen met de bewoners van het getroffen pand opgevangen. Ze krijgen slachtofferhulp.