nieuws

07 nov 2011, 07:07

Grote brand in natriumfabriek Farmsum

Op een industrieterrein in Farmsum heeft vannacht een grote brand gewoed bij een dochterbedrijf van Dow Chemical. Bij het overladen van een treinwagon met natrium ging iets mis, waardoor de stof vlam vatte. De brandweer trok zich uit voorzorg terug van het terrein en liet de natrium opbranden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Natrium is uiterst brandbaar en reageert met water. De brandweer liet daarom zand aanrukken, waarmee de laatste smeulende resten worden bedekt. Een hoeveelheid olie, die ook in brand was gevlogen, is met poeder geblust.

Vanwege de brand werden de wegen in de wijde omgeving afgezet. Rond kwart voor zes was de brand onder controle en werden de wegen rond Dow-dochter Rohm and Haas weer vrijgegeven. Mensen die in de buurt wonen kregen het advies hun ramen en deuren gesloten te houden, omdat de brand in eerste instantie grote rookwolken veroorzaakte.

Niemand raakte bij de brand gewond. De drie medewerkers die bij het overladen van het natrium betrokken waren, wisten zichzelf in veiligheid te brengen. Waardoor de stof vlam vatte, is nog onbekend.

Hoeveel natrium?

Bij de alarmering was niet bekend om hoeveel natrium het ging. De verwachting was dat er mogelijk gevolgen voor de omgeving zouden zijn. Daarom werden brandweerkorpsen van Delfzijl en Wagenborgen gealarmeerd en is er ondersteuning vanuit Groningen gekomen.

Uiteindelijk bleek slechts een kleine hoeveelheid natrium bij de brand betrokken. De brandweer liet het natrium gecontroleerd uitbranden. Ook is er een hoeveelheid olie ontbrand. Dit is met schuim geblust.
 

Om 5.40 uur werd het sein brand meester gegeven. De arbeidsinspectie is geïnformeerd.