nieuws

09 jan 2012, 16:04

Grote aardgasvondst in het Noorden spaart Groningse gasveld Slochteren

Er is een nieuwe hoeveelheid aardgas gevonden in het Noorden. In Friesland deze keer. Dankzij dit nieuwe veld kunnen we in Nederland wat kalmer aan doen met het Groningse gas in Slochteren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V.) heeft met succes een nieuw gasveld aangeboord vanaf een nieuw aangelegde locatie bij Ee. Naar schatting zit er ruim 4 miljard m3 aardgas in het reservoir, hiermee is het de grootste gasvondst op land voor de NAM sinds 1995.

Het Metslawier-zuid gasveld hoort bij een van de honderden kleinere gasvelden in Nederland. Ongeveer 40% procent van alle gasproductie uit Nederland komt uit dit soort relatief kleine gasvelden op land en op zee. De overige gasproductie komt uit het grote Groningen-gasveld (‘Slochteren’).

Groningen

 De overheid heeft in 1974 het zogeheten ‘kleine velden beleid’ ingevoerd om het Groningen-gasveld te sparen en het opsporen en winnen van andere gasvelden te stimuleren. Zonder die kleine velden zou het Groningen-gasveld nu al bijna leeg zijn geweest terwijl er nu nog zeker 50 jaar gas uit kan worden gewonnen. Ook het gas uit het gasveld Metslawier-zuid levert dus een bijdrage om de gasvoorziening van Nederland in de toekomst op peil te houden.