nieuws

10 mei 2012, 10:10

Grootste vangst ooit van muskusratten in Groningen; tientallers vangers ingezet en 3000 klemmen

De muskusrat lijkt bezig aan een bijna eindeloze opmars in Groningen en zorgt daarbij voor tal van gaten en holen in dijken. Om die reden is er afgelopen dagen massaal jacht gemaakt op het knaagdier en de vangst was groter dan ooit tevoren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Van 7 tot en met 9 mei hebben de waterschappen Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest de grootste muskusrattenvangactie georganiseerd die ooit in Groningen gehouden is. Samen met muskusrattenbeheerders van de waterschappen Groot Salland, Reest en Wieden, Velt en Vecht en Regge en Dinkel, is er gewerkt aan de veiligheid in de provincie Groningen. In totaal waren er 70 muskusrattenbeheerders bij de actie betrokken. “Het is ons menens!”, zegt Marc Rothengatter namens de waterschappen.

Actief muskusrattenbeheer


Het Groningse gebied van Hunze en Aa’s kijkt tegen een achterstand aan van het beheer van muskusratten. Marc Rothengatter: “We werken er hard aan om die achterstand in te lopen. De strategie die in ons Drentse deel al succesvol is gebleken, passen we nu ook toe in ons Groningse deel. Sloot voor sloot speuren we af naar de exoot die voor overlast én onveilige situaties zorgt.”

Waardevol


In het gebied van Hunze en Aa’s liepen de beheerders in drie dagen de sloten af van Musselkanaal, naar Stadskanaal, Wildervank en Hoogezand. In Noorderzijlvestgebied werd tussen Hoogkerk, Sauwerd, Zuidhorn en rondom Bedum gespeurd. “Het was waardevol dat de andere waterschappen ons hielpen, zo konden we in een korte tijd een groot gebied aanpakken vanaf de grens van Drenthe tot ver in Groningen”, aldus Rothengatter.


Snel vangen


De muskusrattenbeheerders plaatsten meer dan 3000 vallen en klemmen in de provincie Groningen. Het onderstreept nogmaals de omvang van de vangactie en de manier van speuren. “De beesten vermenigvuldigen zich in rap tempo, het is dus belangrijk dat we de jonge muskusratten snel vangen”, weet Marc Rothengatter. In totaal zijn er tijdens deze actie meer dan 600 muskusratten gevangen. Dit aantal zal de aankomende dagen nog oplopen.


Belangrijke maatregelen


Muskusrattenbeheer is nodig omdat deze diersoort veel schade aanricht. Door het graven van gangen in taluds beschadigt de muskusrat veel dijken, waterwerken en wegen. Daarom is het belangrijk de populatie muskusratten in ons gebied zo klein mogelijk houden. Naast het vangen van muskusratten, nemen waterschappen ook graafwerende maatregelen. Concreet betekent dat er gaas tegen de kades wordt gelegd.