nieuws

04 jun 2009, 18:06

Grootschalige viering 50 jaar Gronings aardgas bij Meerstad

Groningen produceert dit jaar 50 jaar aardgas en heel Nederland zal dat weten. Er is een groots jubileumprogramma opgezet. De start van het G50-jubileumprogramma wordt op zaterdag 20 juni gevierd met een groot evenement in het hart van Meeroevers in Meerstad: een spektakeloptreden van de Franse groep Plasticiens Volants dat wordt afgesloten met een vuurwerkshow van het eveneens Franse Ephémère. Beide shows zijn geprogrammeerd door Joop Mulder, artistiek directeur van theaterfestival Oerol.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Plasticiens Volants, Ephémère, The Full Minties en IOS
Gigantische, sprookjesachtige ballonfiguren van soms wel tien meter doorsnee verbeelden boven en tussen het publiek het verhaal van de liefde. Met betoverend spel betrekt het Franse Plasticiens Volants het publiek bij de voorstelling door de ballonnen over de hoofden te laten scheren of mensen te vragen de figuren mee te dragen als een reusachtige, maar lichte crowdsurfer.
De groep reist jaarlijks met drie á vier producties de hele wereld over. In 1992 verzorgde de groep de opening van de Olympische Spelen in Barcelona.
Ephémère staat bekend als een van de belangrijkste internationale vuurwerkspektakelgroepen. Ze maken er hun handelsmerk van hun show langzaamaan tot een absolute climax te brengen. Speciaal voor de aftrap van het jubileumprogramma presenteren zij een grandioze show waarin ze de kracht van het aardgas, een van de rijkdommen van de aarde, willen verbeelden.
De show van Plasticiens Volants start wanneer de zon is ondergegaan. Voorafgaand aan dat moment wordt een feestelijk voorprogramma gepresenteerd met optredens van The Full Minties en IOS (Is Ook Schitterend).

21.00 uur The Full Minties
21.45 uur IOS (Is Ook Schitterend)
22.45 uur Pêcheur de Lune van Plasticiens Volants
23.45 uur Vuurwerkshow van Ephémère

Zaterdag 20 juni
Locatie Meerstad Harkstede, tussen de driehoek Hoofdweg, Driemerenweg en NAMweg
Vanaf 21.00 uur. Gratis entree

Bussen en route
Tussen 20.30 en 22.30 uur pendelen gratis bussen tussen de Grote Markt en Meerstad.
Vanaf circa 24.00 uur, na afloop van de opening, staan bussen klaar om het publiek terug te brengen naar de Grote Markt in Groningen.
De route naar locatie Meerstad wordt zowel vanaf de ring van Groningen als vanuit de richting Slochteren aangegeven. Op het terrein is voldoende parkeergelegenheid voor auto’s.
Langs de NAMweg staan fietsenstallingen.

Het programmaboekje van G50 is te downloaden en wordt breed verspreid in de drie noordelijke provincies en daarbuiten. Het complete programma, maar ook nieuws en achtergronden kunt u vinden op de website van G50: www.groningengas50.nl.

Het jubileumprogramma G50 is een samenwerking van NAM, Gasunie, GasTerra, gemeente Slochteren en provincie Groningen. De coördinatie van het jubileum is in handen van het Groninger Forum.