nieuws

28 jun 2012, 11:11

Grootschalige vernielingen tijdens Oud & Nieuw Uithuizen en Uithuizermeeden opgelost

De politie heeft een zeer grootschalig onderzoek afgerond naar vernielingen tijdens de afgelopen jaarwisselingen in Uithuizen en Uithuizermeeden. Daarbij werd voor in totaal 100.000 euro aan schade aangericht. Ook werd er geld uit een kluis gestolen. Er zijn nu zeven verdachten aangehouden. Tijdens het onderzoek werden meer dan veertig jongeren gehoord.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Tijdens de jaarwisseling 2011/2012 werd de pui van de Albert Heijn aan de Hoofdstraat Oost in Uithuizen zwaar beschadigd door vuurwerk. Het ging toen om duizenden euro’s schade. In januari dit jaar werd een 17-jarige jongeman uit Uithuizen aangehouden. Het onderzoek ging echter verder met als resultaat meer aangehouden verdachten en andere opgeloste zaken.

Bij meerdere gebouwen in Uithuizen werd in de periodes november 2010, jaarwisseling 2010/2011 en de jaarwisseling 2011/2012 illegaal vuurwerk afgestoken waardoor de panden enorme schade opliepen. Onder andere de Albert Heijn, de toegang bij het winkelcentrum aan de Blink/Molenerf en het trappenhuis van een flat aan de Blink in Uithuizen. In Uithuizermeeden werd een boom in tweeën geblazen door er zwaar vuurwerk aan te plakken. De totale schade van oud & nieuw 2011/2012 werd geschat op ongeveer 100.000 euro. De schade in november 2010 aan een winkel in de Schoolstraat in Uithuizen bedroeg ruim 20.000 euro.

In totaal werden er zeven verdachten aangehouden in de leeftijd van 17 tot en met 20 jaar. Tijdens het plegen van de vernielingen waren vier verdachten minderjarig. In het totaal werden er 40 getuigen gehoord waarvan er een aantal later verdachte bleek te zijn. Tijdens het verhoren van een van de verdachten bleek dat hij ook betrokken was geweest bij een inbraak in een woning aan De Laan in Uithuizen in augustus 2011.

Hier werd toen onder andere een kluis met een aanzienlijke hoeveelheid geld weggenomen. Dit onderzoek leidde naar een eerdere diefstal van geld uit diezelfde woning. Twee mededaders konden uiteindelijk ook worden aangehouden. Allemaal bekenden ze hun betrokkenheid bij de diefstal. Afgelopen week heeft de politie een groot deel van het gestolen geld aangetroffen en in beslag genomen. De rechtmatige eigenaar heeft het geld inmiddels weer terug gekregen.