nieuws

28 nov 2001, 00:12

Grootschalige tankpasfraude in Uithuizen opgelost

Met de aanhouding van vijf verdachten, afkomstig uit Uithuizermeeden, Uithuizen en Roodeschool in de leeftijd van 24 tot en met 51 jaar en zeventien helers heeft de politie een grootschalige tankpasfraude opgelost. De vijf mannen die eind oktober werden aangehouden worden verdacht van grootschalige fraude met tankpassen waarbij 40.000 liter diesel, 5.000 liter benzine en voor ruim 10.000 gulden aan rookwaar werd buitgemaakt. De helers, afkomstig uit de gehele provincie, worden verdacht van het afnemen van de brandstof en goederen met een totale waarde van zo’n 100.000 gulden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In de periode vanaf februari 2001 tot en met augustus kreeg de politie meldingen van zeven pomphouders in Noord-Groningen over niet betaalde rekeningen van tankpassen. Uit het ingestelde onderzoek bleek een groep van vijf mannen zich bezig te houden met het aanvragen van een tankpas. Vervolgens werd in korte tijd zoveel mogelijk brandstof getankt die vervolgens werd afgezet bij diverse helers. Behalve brandstof werd ook rookwaar betrokken op rekening van de tankpas. De brandstof werd afgezet bij particulieren maar enkele transportondernemingen namen tegen een prijs van 1 gulden per liter diesel brandstof af. (prijspeil diesel +/- 1,85 gulden).
De tankpassen werden op reguliere wijze dan wel met valse informatie verkregen. Als de pomphouders na zo’n twee a drie weken het brandstofgebruik van de pas controleerden waren er al grote hoeveelheden getankt. De samenwerkende groep verdachten gebruikte onder andere 200 liter vaten die volgetankt werden en vervolgens hun weg vonden naar de afnemers. Bij zoekingen in de woningen van de hoofdverdachten trof de politie onder andere de tankpassen aan. De verdachten hebben bekentenissen afgelegd in deze zaak.