nieuws

18 feb 2011, 10:10

Groot scherm tegen vallend puin Suikerunie

Een scherm van zo’n zestig meter hoog moet voorkomen dat er tijdens de sloop van de oude suikerfabriek in Groningen stukken puin en golfplaten op het treinspoor langs de fabriek terecht komen. Dat meldt vrijdag een woordvoerder van sloopbedrijf Jager dat de grote oude suikersilo's afbreekt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vorige week vrijdag werd de sloop van de fabriek stilgelegd nadat vallend puin vlak langs het spoor terecht was gekomen. Op dat moment was er net een trein gepasseerd, zo bleek uit een filmpje dat door omstanders werd gemaakt.

De maatregel komt voort uit een overleg tussen de gemeente en het sloopbedrijf. Voordat de sloopwerkzaamheden worden hervat, worden er eerst nog testen gedaan met het scherm. Pas als blijkt dat de veiligheid gegarandeerd kan worden, wordt verder gegaan met het slopen van de fabriek. Het sloopbedrijf draait op voor de kosten van het scherm. Wat die kosten precies zijn, wil de onderneming niet kwijt.

Het scherm, dat twaalf meter breed is, wordt bevestigd aan twee grote kranen. Als het harder waait dan windkracht 2 wordt het scherm neergehaald en worden de werkzaamheden stilgelegd. Ook op de momenten dat er treinen passeren, zal er niet worden gesloopt. Volgens een woordvoerder van de gemeente zal het werk daarom zoveel mogelijk in de avonduren worden uitgevoerd. Zodra begonnen wordt met het neerhalen van de betonnen silo wordt bovendien een nevelkanon ingezet waardoor het betongruis sneller neerdaalt. Hiermee moet worden voorkomen dat het gruis het zicht van een machinist zou kunnen belemmeren.

Jager besloot vorige week op eigen initiatief met de werkzaamheden te stoppen. Zowel spoorbeheerder Prorail als Arriva reageerden geschokt op de beelden van het vallende puin.