nieuws

13 nov 2012, 10:10

Groot congres over Pool-onderzoek in Groningen

Poolonderzoekers uit 11 landen komen vandaag en morgen samen op het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij vergaderen daar over het realiseren van hun onderzoek in het noordelijkste dorp van de wereld, Ny-Alesund op Spitsbergen. De internationale samenwerking vereist tweejaarlijks een onderlinge afstemming en het bespreken van nieuwe plannen. De vergadering is besloten. Na de vergadering zullen een aantal wetenschappers een publiekssymposium verzorgen in het Harmoniegebouw van de Rijksuniversiteit op 15 november van 14 tot en met 17 uur.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In het onderzoeksdorp Ny Alesund op Spitsbergen werken wetenschappers uit de hele wereld. ’s Zomers werken er 150 mensen, ’s winters 60. Er vindt toonaangevend klimaat en monitoringsonderzoek plaats.

Naast het volgen van veranderingen in ijs, sneeuw, planten en dieren, worden alle luchtlagen van de atmosfeer en de dieptes in het fjord en de oceaan onderzocht op 1000 kilometer van de geografische Noordpool. Tien landen (Noorwegen, Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Italië, Nederland, China, Zuid Korea, Japan en India) hebben er een onderzoeksstation. Het is een bijzondere plek waar Europese en Aziatische onderzoekers samenwerken.


Aansluitend op de bijeenkomst zal er op 15 november een publiekssymposium plaatsvinden, waar enkele vermaarde onderzoekers zullen vertellen over hun lange ervaring in de poolgebieden.

Meer informatie op en aanmelden via:  www.rug.nl/arcticcentre