Nieuws

Groningse wethouder van financiën Ton Schroor: ‘’Nagenoeg niets wordt gespaard”

B en W van Groningen zijn een paar flinke stappen verder gekomen met voorstellen voor ongekende bezuinigingen. Volgens D66-wethouder van financiën Ton Schroor gaan die bezuinigingen ver. Schroor meldde dat de bezuinigingen in de stad elke portefeuille van elke wethouder raken. “Alle partijen en belangen in de stad krijgen er last van. Nagenoeg niets wordt gespaard.”


Leestijd: 1 minuut

De gesprekken in het college van B&W over de nieuwe bezuinigingen verlopen in een goede sfeer.
Het college van B&W moet geld zien te vinden voor het structurele probleem van jaarlijks ongeveer veertig miljoen euro de komende jaren. Het college is de afgelopen dagen ‘de hei op geweest’ om oplossingen te zoeken. “We staan voor een enorme opgave”, zegt Schroor. “Maar op dit moment zijn we verder dan ooit. We zijn slagen aan het maken die behoorlijk ver gaan.”

Voorjaarsbrief

Over twee weken blijkt wat de Stad in grote lijnen te wachten staat als de Voorjaarsbrief van het college verschijnt. “Daarin staat de richting waarin het college denkt”, licht de wethouder van Financiën toe. “Daarna nemen we de input van de gemeenteraad mee. In juli verwacht ik dat we er voor ongeveer negentig procent uit zijn. Daarna zetten we de puntjes op de i.”

Saamhorigheid

Bij de begroting in oktober zijn alle bezuinigingsvoorstellen duidelijk. Het college moet er met de vijf coalitiepartijen PvdA, VVD, SP, D66 en CDA uitkomen. “We zijn met vijf partijen van links naar rechts”, zegt Schroor. “Dat is best ingewikkeld, het gaat iedereen raken. Maar de grote opgave geeft ook saamhorigheid. De sfeer in het college is ondanks de ingewikkeldheid hartstikke goed. Ik voorspel dat we eruit komen.”

Bereikbaarheid

Schroor: “We willen een sociale stad met een goed ondernemersklimaat met goed beleid rond verkeer en bereikbaarheid blijven. We willen overeind houden wat heel erg belangrijk is, maar in mindere mate.” Hij licht toe dat de gemeente meer van de stad gaat vragen. “Als de stad iets wil, zeggen we straks: ‘Dat willen wij best. Maar dat kan alleen als andere partners meedoen.’ De gemeente moet meer ‘onze gemeente’ worden dan ‘dé gemeente’.