Nieuws

Groningse wetenschapper: ‘oranjekoorts neemt toe en toe’

Het feit dat Oranje in de kwartfinale van het WK Voetbal is beland, gaat de komende dagen tot nog meer Oranjegekte leiden. Dat stelt massapsycholoog Hans van de Sande van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) dinsdag.


Leestijd: 1 minuut

,,Het is een heel simpel menselijk mechanisme”, legt hij uit. ,,Als de worst waar we allemaal zo hard naar verlangen dichterbij komt, gaan we er harder aan trekken om hem ook daadwerkelijk in ons bezit te krijgen.” De saamhorigheid die het ‘samen winnen’ kweekt, versterkt dat gevoel nog eens. ,,Het voelt toch een beetje sneu als je in eentje voetbal kijkt en juicht bij een doelpunt. Maar als de hele groep het doet, dan geeft het de aanwezigen een gevoel van kracht, verbondenheid en zelfvertrouwen.”

De Oranjegekte dateert uit de jaren zestig, vertelt Van de Sande. ,,De zegetochten van Ard Schenk en Kees Verkerk wisten de Nederlanders tot een uitzonderlijk enthousiasme te brengen”, legt de psycholoog uit. ,,Alleen is schaatsen eigenlijk een doodsaaie sport om naar te kijken: 10 kilometer rondjes rijden.” Dus besloot het legioen de tijd op de tribune maar te veranderen in een soort carnaval, met oranje kleding en toeters en flinke flessen Beerenburg. ,,Daarmee trokken we toen al de aandacht van de internationale media.”

Hoe ver de gekte doorvoert als Nederland zelfs bij de laatste vier of twee van het WK eindigt, durft Van de Sande niet te voorspellen. ,,Al ligt een geboortegolf over negen maanden wel in de planning”, legt hij uit. ,,Dat gebeurde bijvoorbeeld in Frankrijk, toen dat land in 1998 wereldkampioen werd. Een collectieve overwinning maakt bij mannen testosteron aan. Dat gevoel kunnen ze onder meer kwijt door zich voort te gaan planten.”

Overigens zal de Oranjegekte in geval van een nederlaag even snel weer wegebben, garandeert de wetenschapper. ,,Nederlanders hebben twee dagen nodig om te verwerken. Eén dag om te rouwen en één dag om al die commerciële oranje prullaria op te ruimen.”