nieuws

10 apr 2008, 21:09

Drie jaar cel geëist in zaak babymoord Leens

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de rechtbank in Groningen drie jaar celstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk, geëist tegen Joke R. De 30-jarige vrouw wordt ervan verdacht haar pasgeboren kindje eind vorig jaar te hebben vermoord. Het OM eist tevens dat ze zich onder behandeling stelt. Het lichaampje van het kind werd op 23 november gevonden in een container bij de woning van de vrouw in Leens. Ze was kort daarvoor per ambulance naar een ziekenhuis gebracht om te bevallen. Daar beviel ze alleen van de placenta, waarop de verpleegkundigen de politie inschakelden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De vrouw, moeder van een tweeling, verklaarde tijdens de zitting dat ze vanaf het begin van de zomer merkte dat ze zwanger was. Ze verzweeg haar zwangerschap omdat ze niet wilde dat naar buiten zou komen dat ze niet verzekerd was en geldproblemen had. Ook had ze naar eigen zeggen relatieproblemen. ,,Ik was bang. Het kindje mocht er niet zijn'', aldus de vrouw.
Het kindje, dat later de naam Mariska kreeg, werd die ochtend op het toilet geboren. Tegenover de politie verklaarde R. het kindje vervolgens uit het toilet te hebben gehaald, waarna ze met haar rechterhand de navelstreng doorscheurde en met haar linkerhand het kindje wurgde. Vervolgens verstopte ze het lijkje in de container. Uren later trof haar man R. zwaar onderkoeld en bebloed aan. Hij belde daarop direct met 112.
Volgens deskundigen lijdt de vrouw aan een ernstige persoonlijkheidsstoornis en bestaat er een aanzienlijk risico dat ze zelfmoord pleegt als ze wordt opgesloten. Zij adviseren daarom een tbs-behandeling, met onder meer de voorwaarde dat ze controleerbaar anticonceptie neemt. Volgens de officier van justitie is tbs wettelijk niet mogelijk, omdat geen sprake is van een gevaar voor de maatschappelijke veiligheid.