nieuws

14 nov 2007, 14:02

Groningse vissers moeten 'wapens' inleveren

De politie in Groningen gaat de komende tijd streng controleren op vissers die tijdens het hengelen gebruik maken van een katapult. De hengelaars gebruiken het ding om voerballen zo ver mogelijk over het water te schieten, maar volgens de politie mag dat niet. ,,Katapults zijn tenslotte een verboden wapen'', aldus een woordvoerster woensdag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Hengelaars krijgen nog de hele maand november de tijd om hun ‘wapens’ in te leveren op het bureau zonder dat ze daar een boete voor krijgen. De politie heeft in hengelsportzaken posters opgehangen om de vissers op de actie te attenderen. Wie toch nog met een katapult langs de waterkant betrapt wordt, kan rekenen op een boete van enkele honderden euro’s.

Volgens de zegsvrouw heeft de actie tot nu toe geen enkele visser kunnen bewegen zijn katapult vrijwillig op het bureau in te leveren. Wel heeft de politie in verscheidene hengelsportzaken in de regio inmiddels 35 schiettuigen in beslag genomen.

Hoeveel er nu nog in omloop zijn, durft de politie niet te zeggen. ‘’Maar het is duidelijk dat steeds meer vissers gebruik maken van een katapult’’, weet de woordvoerster. Ook zijn er volgens haar steeds meer verschillende soorten te koop.

Volgens de zegsvrouw hebben schietende vissers, voor zover bekend, nog geen ongelukken veroorzaakt. ‘’Maar het is en blijft gevaarlijk.” De katapults worden met name door karpervissers gebruikt.