nieuws

24 jan 2012, 10:10

Groningse vinvis Doortje heeft nieuw onderkomen

De Rijksuniversiteit Groningen is er in geslaagd om een nieuw onderkomen te vinden voor de twintig meter lange visvis Doortje.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Doortje, de 20 meter lange vinvis van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) die dakloos dreigde te worden, heeft waarschijnlijk snel een nieuw onderkomen.

Het universiteitsmuseum van de RUG is in gesprek met meerdere museale instellingen die aangegeven hebben Doortje graag te willen hebben, zo zei directeur Rolf ter Sluis dinsdag.


Het 2 ton zware skelet van Doortje ligt nu nog in bubbeltjesplastic verpakt in een fietsenkelder van het Biologisch Centrum van de universiteit. Maar omdat het gebouw is verkocht, moet de vinvis daar zo snel mogelijk weg.


Maandenlang leek het erop dat niemand Doortje wilde hebben, maar nadat vrijdag bekend werd dat de vinvis gratis af te halen is, werd Ter Sluis overspoeld met tientallen reacties. ,,De telefoon stond rood- en roodgloeiend”, aldus de directeur. Niet alleen musea toonden belangstelling, maar ook hondeneigenaren en sjamanen hadden interesse in de tientallen botten. Ook op de Facebook-pagina van Doortje, een initiatief van de Universiteitskrant, melden zich geïnteresseerden.