nieuws

18 feb 2010, 14:02

Vakantiehuisjesoplichter veroordeeld tot vijf jaar cel

De rechtbank in Groningen heeft Stadjer Marcel B. donderdag veroordeeld tot vijf jaar celstraf. De 41-jarige eigenaar van de website villaspanjehuren.nl heeft vorig jaar zomer honderden vakantiegangers opgelicht.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De straf is hoger dan de eis. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden vier jaar tegen de man voor oplichting en witwassen. B. verhuurde in juli vorig jaar aan ten minste 548 Nederlandse en Belgische vakantiegangers niet bestaande vakantiehuizen in Frankrijk en Spanje. Daarmee heeft hij ruim een half miljoen euro buitgemaakt.

Volgens de rechter heeft B. op ,,gewiekste, berekende en doordachte wijze de honderden vakantiegangers opgelicht. Van het buitgemaakte geld heeft hij rekeningen betaald en een aantal maanden luxe geleefd. Een groot deel is nog niet teruggevonden, omdat hij het geld heeft verborgen. B. verklaarde tijdens de zitting de zwendel te zijn begonnen omdat hij diep in de schulden zat. ,,Zo zou ik tenminste van de schuldeisers af zijn en dan maar een tijdje in de cel zitten.

De rechter meent dat de door het OM geiste straf te laag is. Ook valt de straf hoger uit omdat B. geen berouw heeft getoond en zich niet bekommerd om de gevolgen van zijn zwendel. De aanklager kondigde tijdens de zitting aan dat het OM van plan is een ontnemingsprocedure te beginnen, om B. het voordeel dat hij met de zwendel heeft verkregen, af te nemen.