nieuws

13 nov 2007, 15:03

Groningse uitvinder neemt het op tegen 'Het beste idee van Nederland'

Een 17-jarige uitvinder uit Hoogezand wil het octrooi op de 'Pietje Belt', het winnende idee van het SBS-programma 'Het beste idee van Nederland' aanvechten. Marciano Soerjaman won vijf jaar geleden al de Techniek Award voor het bedenken van een autogordel die losschiet bij contact met water, aldus zijn advocaat dinsdag. Vorige maand won Cees Stam met hetzelfde idee de hoofdprijs in het tv-programma van SBS.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De advocaat wil in een gesprek met SBS vragen om compensatie. Mocht daar geen gehoor aan worden gegeven zal hij het octrooi aanvechten. ,,Marciano kwam destijds door een item in het Jeugdjournaal en een artikel in De Telegraaf landelijk in het nieuws. Het is dus de vraag of Cees Stam zijn product niet aan het idee van Marciano heeft ontleend.''

Met de ontwikkeling van de zogenaamde Pietje Belt, ook een autogordel die losspringt als die in contact komt met water, won Cees Stam 25.000 euro en een productiecontract.

Een woordvoerder van SBS geeft aan dat het idee misschien overeenkomt, maar dat de uitwerking van de twee producten dusdanig anders is, dat het om twee verschillende producten gaat. ,,De Pietje Belt van Stam is een los apparaat dat op elke gordel te monteren is en heeft een ander werkingsmechaniek.''

Het octrooi op de uitvinding van Stam is inmiddels rond. Soerjaman heeft vanwege financiële redenen nooit een octrooi aangevraagd.