nieuws

04 apr 2002, 00:12

Groningse uitgever maakt boek over Groninger blaarkop

Een koe is een koe, maar een blaarkop is een soort superkoe. De ogen gaan stralen en de verhalen komen los bij blaarkoppen. Boeren zijn trots op de prestaties en kunstenaars roemen de ‘tekening’ van de blaarkop. Op zondag 7 april presenteert Uitgeverij kleine Uil het boek De Groninger blaarkop.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In Herberg In de Valk, Burchtstraat 12 te Middelstum, zal het eerste exemplaar van het boek overhandigd worden aan Derk Nijenhuis, een van de belangrijkste fokkers die ervoor hebben gezorgd dat het ras in stand is gebleven. Tegelijkertijd zal er een expositie worden geopend van beelden kunstenaar die meegewerkt hebben aan het boek. Dichters, schilders, schrijvers en fotografen brachten een ode aan deze trouwe en eigenzinnige koe. C.O. Jellema, Boris Wanders, en Albertina Soepboer schreven een speciaal gedicht. Marleen Felius maakte aquarellen van blaarkopachtigen over de hele wereld. Koos van Zomeren schreef twee prachtige verhalen. Historicus IJnte Botke schreef een gedegen studie en kunsthistoricus Diederik Kraaijpoel bezag de Os van Otto Eerelman met andere ogen. En veel kunstenaars, teveel om op te noemen, waren bereid om een unieke bijdrage te leveren aan dit bijzondere boek.
Vanaf 16.00 uur tot 18.00 is de expositie De Groninger blaarkop voor bezoekers te bezichtigen in Herberg In de Valk. De blaarkopkunst blijft te zien tot zaterdag 4 mei, tijdens de openingsuren van Herberg In de Valk. Bovendien is tijdens de expositie een maand lang het blaarkopmenu uit het boek te nuttigen.