nieuws

20 dec 2002, 00:12

Groningse uitgever brengt in-memoriambundel voor Claus uit

Meer dan twintig Nederlandse dichters brengen donderdag een bundel uit met herinneringsgedichten aan prins Claus. Dit heeft de Groningse uitgeverij Passage bekendgemaakt. Onder hen bevinden zich Gerrit Komrij, Bart FM Droog, Bart Chabot, Joost Zwagerman, Ingmar Heijtze en Vrouwkje Tuinman.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

,,Het overlijden van Prins Claus bracht een ongekend verschijnsel binnen de Nederlandse poëzie te weeg’’, stelt A. Scheepstra van de uitgeverij. ,,Er zijn de afgelopen twee maanden massaal herinneringsgedichten geschreven, al dan niet op instigatie van allerlei media. Van deze grote verzameling poëzie is een bloemlezing gemaakt.’’
Uit gebundelde gedichten komt volgens Scheepstra het beeld bovendrijven dat in de Nederlandse samenleving van Prins Claus bestond: een beeld voornamelijk gecreëerd door televisiebeelden en roddelbladen. ,,Dit beeld was de basis van de meeste gedichten, maar wordt door deze bloemlezing hopelijk bijgesteld’’, hoopt hij.
Onder de werken bevindt zich ook het gedicht dat Gerrit Komrij, de Dichter des Vaderlands, live in het Achtuurjournaal voordroeg. De opbrengst van de bundel komt ten goede aan het Prins Claus Fonds voor Cultuur en Ontwikkeling.