nieuws

18 nov 2002, 00:12

Groningse treinreizigers eindelijk in verlengde NS dubbeldekker

Vanaf vandaag is Groningen pas echt een grote stad geworden! Net als in de Randstad zet de NS nu namelijk ook dubbeldekkers in op het traject Groningen – Den Haag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

NS gaat vanaf vandaag in de ochtend- en avondspits op proef rijden met twee tot zes rijtuigen verlengde dubbeldekker Intercityrijtuigen tussen Groningen en Den Haag v.v. De trein vertrekt uit Groningen om 07.14 uur, aankomst Den Haag 09.53 uur. Uit Den Haag vertrekt de trein weer om 16.38 uur, aankomst Groningen om 19.15 uur. Het proefbedrijf zal enkele weken duren.
NS heeft in totaal 378 dubbeldeks Intercityrijtuigen besteld om het materieelpark fors uit te breiden. Een deel van deze rijtuigen wordt gebruikt om bestaande treinstellen te verlengen. In de afgelopen maanden zijn met het tot 6 rijtuigen verlengde treinstel veel technische proefritten gehouden. Om ervaring in de praktijk op te doen gaan de treinstellen nu dagelijks rijden tussen Groningen en Den Haag v.v.
Een tot zes rijtuigen verlengde treinstel heeft een lengte van 160 meter met bijna 600 zitplaatsen. Daarmee is deze trein de langste van NS. Uiterlijk zien de treinen er vrijwel hetzelfde uit als de bekende Intercity-dubbeldekkers. In het toegevoegde rijtuig is een deel van de stoelen achter elkaar geplaatst, in plaats van tegenover elkaar, reizigers geven hier vanwege privacy de voorkeur aan.
Sinds midden juni rijden er tien dubbeldekkers tussen Amsterdam en Vlissingen die tot vier rijtuigen zijn verlengd. In 2005 zullen alle 378 nieuwe dubbeldekkers geleverd zijn, waardoor bijna 40.000 extra zitplaatsen voor de reizigers beschikbaar komen. De kosten van de totale order bedragen € 680 miljoen.