nieuws

08 feb 2011, 10:10

Groningse tieners (17) plegen gewapende overvallen

De Groningse politie heeft twee 17-jarigen, een meisje en een jongen, aangehouden. Ze worden verdacht van het plegen van gewapende overvallen in Delfzijl.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Met de aanhouding van twee tieners heeft de politie drie gewapende overvallen opgelost. De overvallen werden in december 2009 en januari 2010 door een jongen en een meisje (beiden 17 jaar) uit Delfzijl in wisselende samenstelling gepleegd.
Overval cafetaria
Dinsdagavond 8 december 2009 werd een cafetaria aan de Europaweg in Delfzijl overvallen. Een jongen kwam tegen sluitingstijd het pand binnen en bedreigde de aanwezige medewerker met een steekwapen. De medewerker moest onder bedreiging geld en sigaretten afgeven. Een meisje had bij deze overval op de uitkijk gestaan. Beide overvallers gingen er toen lopend met de buit vandoor.

Overval sporthal
Dinsdagavond 22 december werd de 23-jarige beheerder van een sporthal aan het Skagerrak in Delfzijl overvallen. De beheerder werd in de hal door een gemaskerde man aangesproken. De verdachte bedreigde de beheerder met een steekvoorwerp en eiste het aanwezige geld. De weekopbrengst van een paar honderd euro werd door de beheerder afgegeven.

Poging overval tankstation
Januari 2010 werd een tankstation aan de Duurswoldlaan in Farmsum door een gemaskerde vrouw met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp overvallen. Personeel zag kans om de overvalster haar bivakmuts af te trekken en uit de zaak te jagen. Er werd op een later tijdtip aangifte gedaan van deze overval.

Aanhouding
De politie kwam beide tieners door een tip en op basis van gedegen rechercheonderzoek op het spoor. De 17-jarige zat al gedetineerd voor een straatroof in Groningen. Het meisje werd eind januari 2011aangehouden.

Motief
Beide verdachten gaven bij het politieverhoor aan dat geldgebrek het belangrijkste motief was voor de overvallen. De 17-jarige jongen zit nog steeds vast. Het meisje werd in afwachting van haar rechtszaak naar huis gestuurd. Beide verdachten zijn bekenden van de politie.

Beslissing
De politie heeft het onderzoek afgerond. Het proces-verbaal wordt gestuurd naar het Openbaar Ministerie. De officier van justitie beslist op grond van het dossier wat met de verdachten gaat gebeuren.