nieuws

23 apr 2008, 09:09

Groningse tent net niet top genoeg

Het Groningse 'Bij Jansen' heeft de finale van tv-programma 'Mijn tent is top' nipt verloren van restaurant Flinstering in Breda. Dit restaurant kreeg dinsdagavond de meeste stemmen van de kijkers tijdens de finale-uitzending die RTL4 rechtstreeks uitzond. Met de hoofdprijs kan het winnende restaurant de gemaakte schulden inlossen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Bij Jansen is gevestigd in een monumentaal pand in het Hoogstraatje. Sandra (36) en haar man Bart-Willem (38) brengen hier streekproducten aan de man, zoals Groningse dranken en scharrelproducten uit de eigen regio. Het restaurant koopt naar eigen zeggen alleen hele dieren in en gebruikt al het vlees totdat het dier op is.

De ontknoping van de realityserie, die de startperiode belichtte van vier restaurants, komt na twaalf weken zwoegen voor de deelnemers. De finale ging tussen het Groningse restaurant Bij Jansen van Sandra en Bart-Willem en restaurant Flinstering van René en Jasper in Breda. Eerder vielen Mangú in Enschede en Choix Du Chef in Den Haag af.

Juryvoorzitter Herman den Blijker maakte dinsdagavond de winnaar van het programma bekend. Nadat de stembussen om 21.45 uur sloten, vloog Den Blijker met een helikopter naar de winnende stad om vervolgens in een limousine te arriveren voor de deur van het drukbevolkte restaurant om de winnaars uit hun lijden te verlossen en hen hoogstpersoonlijk te kunnen feliciteren.

Het tweede seizoen van de realityreeks trok gemiddeld 1,1 miljoen kijkers, wat RTL4 tevreden stemde. RTL5 zond vorig jaar de eerste reeks uit en trok iets minder kijkers. Ook toen betrof het een strijd tussen het noorden en het zuiden van het land en won Coquille in Den Bosch van sushi-restaurant Doozo in Leeuwarden.
De presentatie van de finale was in handen van Wendy van Dijk vanuit Breda en Martijn Krabbé vanuit Groningen. Zij sleepten de koppels door de zenuwslopende avond en verzamelden reacties van de restauranteigenaren, het personeel en familieleden.