nieuws

21 apr 2009, 13:01

Groningse supermarkten moeten energie besparen

Groningen wil alle 47 supermarkten binnen de gemeente verplichten energie te besparen. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente Groningen dinsdag bekendgemaakt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Milieu-inspecteurs van de gemeente gaan in mei en juni met de ondernemers maatregelen bekijken om energie te besparen. Als na verloop van tijd blijkt dat een supermarkt onvoldoende heeft gedaan, zullen energiebesparende maatregelen verplicht worden gesteld.

De maatregelen van de gemeente passen in een plan om van Groningen de duurzaamste stad van Nederland te maken en energieneutraal te zijn in 2025. Volgens de gemeente is het mogelijk om op basis van een wettelijke regeling de supermarkten te verplichten zuiniger met energie om te gaan, mocht blijken dat ze dat onvoldoende hebben gedaan.

Het grootste gedeelte van het elektriciteitsverbruik bij supermarkten komt voor rekening van koelen en vriezen, circa 62 procent. Dat komt door het toenemende aantal kant-en-klaarmaaltijden en omdat meer verse producten worden verkocht. Verlichting is goed voor 25 procent van de elektriciteitsrekening. Door koelmeubelen te gebruiken die permanent afgedekt zijn, kunnen supermarkten de helft besparen op de koelenergie.

Wanneer alle supermarkten in Nederland hiervoor zouden kiezen is de jaarlijkse energiebesparing vergelijkbaar met het jaarverbruik van de stad Groningen, aldus de woordvoerder.