nieuws

24 apr 2002, 00:12

Groningse studentenvereniging maakt Friese Kameleonfilm

De Friese studentenvereniging Bernlef in Groningen gaat een Friese versie opnemen van de Kameleon-film. De vereniging doet dat omdat zij slecht te spreken is over de verfilming van de Kameleon-jeugdboeken van Hotze de Roos in het Nederlands door regisseur Steven de Jong.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

,,De Kameleon-boeken spelen in Friesland, waar de tweeling Hylke en Sytse Klinkhamer avonturen beleeft met hun scheepje de Kameleon. Steven de Jong boekte succes met Friese films als de F√Ľke en De Gouden Swipe. Het is toch raar dat deze film dan in het Nederlands wordt gemaakt'', zegt Bernlef-woordvoerder B. Terpstra. Het begon als een grap, maar inmiddels zijn de Friese studenten met een script bezig en hebben ze min of meer professionele krachten in dienst genomen. De belangrijkste rollen zijn onder de leden van de studentenverenging verdeeld. Weerman Piet Paulusma zal mogelijk ook meewerken aan de productie.
De kosten zijn nog onbekend. Bernlef zoekt sponsors. ,,De liefde voor de Friese taal en cultuur is zo groot dat wij er allemaal zelf wel iets bij in willen schieten'', aldus Terpstra. Steven de Jong laat weten dat hij de actie van Bernlef 'hartstikke leuk' vindt.