nieuws

13 nov 2007, 09:09

Groningse studenten ontwikkelen auto op aardgas en benzine

Studenten van de Hanzehogeschool en het Alfa College in Groningen hebben de eerste ‘retrofit’ auto ontwikkeld: een benzineauto die achteraf omgebouwd kan worden tot aardgasauto. Dat maakt de Hanzehogeschool dinsdag bekend.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De auto kan op beide brandstoffen kan rijden. Hij rijdt energiezuiniger en is goedkoper dan een benzine- of dieselauto. ,,Voor het warm laten lopen van de motor draait hij op benzine, daarna schakelt hij automatisch over op aardgas. Dit is de schoonste brandstof die er is, en veel goedkoper”, zegt projectleider Henk Beuker van de Hanzehogeschool.

De auto is goedgekeurd door de Rijksdienst Wegverkeer (RDW). Er rijden nu drie op de weg. Wie zijn eigen auto om wil laten bouwen, is ongeveer 3000 euro kwijt. Hoewel de auto in Groningen is ontwikkeld, is er in Nederland nog weinig kennis over het bouwen van aardgasauto’s. ,,In Duitsland rijden al langer auto’s op alleen aardgas rond, dus ombouwen kan het beste over de grens”, zegt Beuker.

Een ander praktisch probleem is het kleine aantal aardgastankstations in Nederland. ,,Dat zijn er een stuk of zes, dus je moet wel een eindje rijden om te tanken. Ook daarin is Duitsland veel verder; daar zijn er veel meer”, aldus Beuker.