nieuws

26 jan 2002, 00:12

Groningse studenten’ massaal over op illegale software’

Groningse studenten zullen massaal overstappen op het gebruik van illegale software. Dat is de verwachting van een medewerker van de Rijksuniversiteit Groningen naar aanleiding van een nieuwe licentie-overeenkomst tussen de RUG en Microsoft. Dal meldt vanmiddag de UK, het universiteitsblad van de RUG.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De nieuwe licentie-overeenkomst tussen de Nederlandse universiteiten en Microsoft valt flink duurder uit, aldus het artikel inde UK. Bovendien valt thuisgebruik door studenten er niet langer onder.
Drie euro per student of medewerker betalen de Nederlandse universiteiten voor het gebruik van besturingssystemen en gebruikersprogramma's van Microsoft. Dat is ongeveer tweeënhalf keer zoveel als in het vorige contract.
Volgens de UK moeten studenten voortaan een aparte licentie kopen, van vijftien euro per jaar. De UK citeert Rekencentrum-medewerker O. van Schalkwijk, contactpersoon licenties van de RUG, die minder gelukkig is met het uitsluiten van thuisgebruik door studenten. "Studenten zullen nu illegale software gaan gebruiken. Ook al omdat ze er zelf aan moeten denken die vijftien euro te betalen. Er zit geen klok of zo in de software."