nieuws

15 nov 2013, 16:04

Groningse steun voor aardbevingsrapport

Zo’n 150 Noord-Groningse bedrijven en organisaties hebben vrijdag in Huizinge hun steun uitgesproken voor het advies van de commissie-Meijer, die in opdracht van de provincie Groningen onderzoek deed naar de toekomst van het aardbevingsgebied in deze regio. Volgens die commissie is er de komende jaren bijna 1 miljard euro nodig om het gebied veilig en aantrekkelijk te maken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Door het aannemen van de ‘Verklaring van Huizinge’ laten de partijen minister Henk Kamp van Economische Zaken zien dat zij, net als de provincie Groningen, vinden dat de adviezen van de commissie overgenomen moeten worden. Daarbij gaat het onder andere om het aardbevingsbestendig maken van bijna alle 70.000 woningen en panden in het gebied.

Onder andere het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), FC Groningen, LTO Noord en diverse onderwijsinstellingen spraken hun steun uit. Dat de massale steunbetuiging plaats vond in Huizinge is geen toeval: het dorp was in augustus vorig jaar het epicentrum van de zwaarste aardbeving in de regio tot nu toe, met een kracht van 3,6 op de Schaal van Richter.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) hakt in januari de knoop door over de toekomst van de gaswinning. Hij kijkt daarbij ook naar maatregelen die positief kunnen uitpakken voor Groningen, liet hij eerder al weten in een reactie op het rapport.