nieuws

14 mrt 2002, 00:12

Groningse sterrenkundigen bouwen mee aan reuzencamera

Sterrenkundigen van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) gaan met een grote groep internationale collega’s een reuzencamera voor het heelal bouwen. De astronomen sluiten woensdag hierover een convenant met de directeuren van sterrenwachten in Padua en München en de directeur-generaal van de Europese sterrenkundige organisatie ESO. De unieke hemelcamera heeft ruim een kwart miljoen pixels.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De zogenaamde ‘OmegaCAM’ gaat deel uitmaken van het Very Large Telescope-project (VLT) dat de ESO op de berg Paranal in Chili heeft ontwikkeld. Telescoop en camera worden speciaal ontwikkeld om grote delen van de in Chili zichtbare sterrenhemel in kaart te brengen. De OmegaCAM gaat op zoek naar zeldzame en extreme objecten, zoals de formatie van sterrenstelsels. Dit was tot nu toe niet mogelijk.
De foto’s die de camera maakt zijn veel te groot om op een gewone computer te ontwikkelen: een normale afbeelding die de camera doorgeeft heeft een grootte van vijf vierkante meter. Om deze foto’s te kunnen bestuderen, te analyseren en op te slaan moet nieuwe apparatuur ontwikkeld worden. Ook dit gebeurt in Groningen.
Het uiteindelijke doel is in 2010 op de Chileense hoogvlakte, vijf kilometer boven de zeespiegel, een netwerk van 64 machtige radiotelescopen te hebben staan. Aan dit project, dat ruim 550 miljoen euro kost, betalen Europa en de Verenigde Staten elk de helft. Mogelijk gaat ook Japan meedoen.