nieuws

19 okt 2011, 09:09

Groningse stalker Carice van Houten naar psychiatrisch ziekenhuis

De 42-jarige man uit Groningen die actrice Carice van Houten stalkte, wordt een jaar in een psychiatrisch ziekenhuis geplaatst. Dit heeft de rechtbank in Amsterdam besloten. Het Openbaar Ministerie eiste 2 weken geleden tbs met dwangverpleging.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De rechter acht bewezen dat Johannes K. uit Groningen de actrice vorig jaar heeft bestookt met honderden mails, brieven en tweets. Hij gooide condooms en scheermesjes bij haar door de brievenbus en vroeg ondertrouw aan in zijn woonplaats. Van Houten durfde op een gegeven moment de deur niet meer uit.
 

Volgens deskundigen is de man volledig ontoerekeningsvatbaar door een chronisch psychiatrisch ziektebeeld. De rechtbank nam die conclusie over en ontsloeg hem van rechtsvervolging.
Volgens de rechtbank biedt een behandeling in een forensisch psychiatrische kliniek voldoende bescherming om herhaling te voorkomen. De rechter zei dinsdag ook dat de man niet eerder is veroordeeld, niet tot de meest gevaarlijke types stalkers behoort en geen fysiek geweld heeft gebruikt bij het belagen van zijn slachtoffer.


De rechtbank erkent dat het slachtoffer de belaging als buitengewoon ingrijpend en beangstigend zal hebben ervaren, maar stelt dat het opleggen van tbs te zwaar is. Volgens de rechtbank moet behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis afdoende zijn om het stalken te doen stoppen, zoals ook deskundigen adviseerden, en is er geen grond voor het opleggen van een tbs-maatregel.


K. zit al bijna een jaar vast. Hij werd eind oktober vorig jaar opgepakt bij de actrice in de straat nadat zij 112 had gebeld. K. was dinsdag niet bij de uitspraak aanwezig. Carice van Houten, die ook niet in de rechtbank was, wilde niet reageren op de uitspraak.