nieuws

10 nov 2009, 17:05

Groningse Stadsschapen eten 900.000 kilo gras op

Sinds vandaag, dinsdag, is het derde graasseizoen van de stadsschapen voorbij. Vanaf maart hebben 360 schapen van landschapsbeheer Kollingsveen bermen en groengebieden in de stad kort gehouden. Begin april 2010 gaan de schapen opnieuw aan de slag in de stad. Voor het derde seizoen werden de schapen ingezet door de gemeente Groningen bij het natuurvriendelijk beheer van bermen en groengebieden. De afgelopen maanden heeft de kudde ongeveer 900.000 kilo gras gegeten, 10 tot 12 kilo gras per schaap per dag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Honderden schoolkinderen en andere Stadjers namen in de afgelopen maanden een kijkje bij de kudde. De schapen hebben in het noorden en in het zuiden van de stad gegraasd.

Opmerkelijk dit jaar was het ‘aanloopschaap’, dat enkele dagen met de kudde meeliep. Eén van de tien Tesselaars die aan de westkant van het Reitdiep grazen was in het water gevallen. Kanovaarders en omstanders hebben dit schaap aan de oostkant weer aan wal gebracht. Omdat onduidelijk was waar het schaap thuishoorde heeft herder Bouke de Tesselaar twee dagen in de kudde opgenomen. 'Dat ging prima, ze liep keurig mee en was niet bang voor de honden' vertelt Bouke. Na een paar dagen heeft de eigenaar het schaap weer opgehaald.

Tot ze weer in de stad aan de slag gaan grazen de schapen in een groot weiland in Drenthe.