nieuws

04 sep 2009, 10:10

‘Groningse’ ruimtecamera uitgevallen

Een in Groningen ontwikkelde ruimtecamera die in mei in een satelliet de ruimte in werd gestuurd, is uitgevallen. De camera is een fraaie staaltje van uiterst hoogwaardige technologie. Mogelijk is er een botsding geweest met een energierijk kosmisch deeltje.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:


Het gaat om ruimtecamera HIFI, die is geïnstalleerd in de ruimtesatelliet Herschel die in mei werd gelanceerd, werkt niet. Al bijna een maand zendt het apparaat geen gegevens meer naar de aarde. Het instrument, ontwikkeld bij het Nederlandse Ruimteinstituut SRON in Groningen, is uitgevallen. ,We weten niet wat de oorzaak is. Voorlopig gaan we uit van een externe oorzaak, zoals energierijke kosmisch straling. We denken wel dat het een tijdelijke ontregeling is die we kunnen verhelpen en dat het over twee weken weer kan functioneren’, aldus woordvoerder Frans Stravers van SRON Nederland.
De ruimtecamera HIFI onderzoekt de samenstelling van gaswolken die inde ruimte zweven en meet onder andere de hoeveelheden koolstof en water die er in zitten. Daarmee hopen de onderzoekers meer inzicht te krijgen in de vroegste geschiedenis van het ontstaan van sterren en planeten.
Volgens woordvoerder Stravers wordt momenteel onderzocht wat de oorzaak van het defect kan zijn. ,In elk geval heeft de meeste electronica back-ups. Wanneer we meer weten over het defect kunnen we de betreffende back-up inschakelen. We gaan er vanuit dat de camera over twee weken dan weer kan functioneren’, aldus Starevers.