nieuws

26 jan 2002, 00:12

Groningse republikeinen knoeien met handtekeningen

Het hoofdstembureau in Groningen heeft aangifte gedaan van valsheid in geschrifte tegen de Republikeinse Moderne Partij. De dertig handtekeningen die de RMP als nieuwe partij moet voorleggen, bleken grotendeels niet te kloppen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De partijtop van de splinterpartij zegt de Groningse lijsttrekker I. Bralts te zullen royeren als deze inderdaad heeft gefraudeerd. Bralts geeft toe 120 euro aan een bekende te hebben betaald in ruil voor dertig steunbetuigingen, omdat de partij anders niet mee kon doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Het kopen van handtekeningen is voor de partijtop geen reden om de Groningse lijsttrekker te royeren. ,,Daar is op zich niks mis mee, Dat doen we zelf ook”, zegt partijvoorzitter H. Van Herwijnen.
De Republikeinse Moderne Partij is twee jaar geleden opgericht en heeft kleine afdelingen in Zaltbommel en Groningen. De Zaltbommelse afdeling wist slechts zeven handtekeningen te verzamelen voor de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar en mag daarom niet meedoen. De Groningse RMP heeft tot vrijdagmiddag drie uur de tijd om alsnog geldige handtekeningen bij het gemeentehuis in te leveren, maar zal daar geen gebruik meer van maken. Van Herwijnen noemt het geklungel in Groningsen een ‘klein echecje op weg naar een republiek’.
Een aantal tot de verbeelding sprekende programmapunten van de Groningse republikeinen zal nu niet worden uitgevoerd. De RMP wilde het Zuiderdiep ombouwen tot parkeerplaats met fietspaden, alle koninklijke straatnamen naar Groningse sporters noemen, een speciale sportbelasting voor rijke stadjers invoeren ten bate van FC Groningen en de Grote Markt vrijhouden voor demonstraties