nieuws

07 mrt 2002, 00:12

Groningse Repin-tentoonstelling ontvangt 150.000e bezoeker

Het Groninger Museum ontvangt woensdagmiddag de 150.000e bezoeker voor de tentoonstelling van de Russische schilder Ilja Repin. De gelukkige zal volgens het museum worden verrast met een ,,fantastisch cadeau’’.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het behaalde aantal is voor het Groninger Museum een absoluut record: de expositie rond de schilder overtreft hiermee eerdere succesnummers als fotograaf Andres Serrano (89 duizend), Hel en Hemel van Peter Greenaway (82 duizend) en modekoning Alaia (70 duizend). De tentoonstelling bestaat uit meer dan tachtig schilderijen en tekeningen, die een volledig overzicht geven van Repins ontwikkeling als kunstenaar.
Woordvoerder J. Selbach stelt volkomen overdonderd te zijn door de belangstelling. ,,In de Randstad zijn musea dit soort aantallen wel gewend, maar het is zeer bijzonder dat er zoveel mensen voor een tentoonstelling naar Groningen afreizen’’, vindt ze. Bovendien betreffen de meeste zeer goed bezochte exposities werk van Nederlandse kunstenaars. Een tentoonstelling van Jeroen Bosch in het Rotterdamse museum Boijmans Van Beuningen trok vorige jaar bijvoorbeeld 220 duizend bezoekers.
Ilja Repin (1844-1930), die de bijnaam ,,de Russische Rembrandt” draagt, schilderde tijdens de grootste culturele bloei die Rusland tot dat moment had beleefd. Onder anderen de schrijver Tolstoj en de componisten Shostakovitsj en Moessorgsky zijn door Repin geportretteerd en behoorden tot zijn directe sociale kring. Ook verwierf Repin faam als schilder van het Russische leven. Hij had daarbij evenveel oog voor de schrijnende armoede van de Russische boeren als voor de schittering van de upper-class. In zijn verbeelding van het leven werd hij altijd gedreven door de ambitie om de grootse en meeslepende dramatiek van de Russische werkelijkheid ook groots en meeslepend op doek te zetten.
De tentoonstelling is gerealiseerd door bemiddeling van koningin Beatrix bij president Poetin en de goede Russische contacten van de Gasunie, die met haar steun de eerste levering van gas aan het Russische staatsbedrijf Gazprom viert. De Hermitage in Sint-Petersburg leende zelfs het doek De Wolgaslepers uit. Het is zeer uitzonderlijk dat deze ,,Russische Nachtwacht” de Hermitage verlaat.
De expositie is nog tot en met 7 april in het Groninger Museum te zien. Het museum sluit niet uit dat de Repin-expositie voor die tijd over de tweehonderdduizend bezoekers heen gaat.