nieuws

27 feb 2003, 00:12

Groningse reddingboten moeilijker te bemannen

Het wordt steeds moeilijker vrijwilligers te vinden voor de zestig reddingboten langs de Nederlandse kust. Dit meldt de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij KNRM.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘’Het is niet meer genoeg een briefje op het boothuis te hangen‘’, aldus KNRM-woordvoerder Wessel Achterhof. ‘’Zeker in dunbevolkte gebieden moeten we erop uit om mensen te vinden’’. Het is in het algemeen lastiger geworden vrijwilligers te vinden, constateert hij, dus zeker voor dit soort bijzondere taken. ‘’Er worden hoge eisen gesteld. Zo is een goede opleiding nodig. Mensen hebben soms het idee dat ze daar niet voor geschikt zijn. Er is een zekere drempel die overwonnen moet worden’’.
Momenteel wordt gezocht naar een nieuwe schipper voor de reddingboot van Lauwersoog. Een informatieavond deze week werd door zeventien mensen bezocht en leverde vijf aanmeldingen op. ‘’Er is dus animo voor. Maar een belangrijke functie als schipper is zeker niet gemakkelijk te vervangen’’.
Ook de schipper in Lauwersoog is vrijwilliger. In de grote havens in het land zijn bij elkaar wel elf beroepsschippers in KNRM-dienst. In Nederland zijn achthonderd vrijwilliger beschikbaar voor het in alle denkbare barre omstandigheden redden van mensen op zee. De achtergrond van deze redders is gevarieerd. ‘’In havensteden zijn het vaak mensen met een nautische achtergrond. Maar ook de bakker en de slager staan klaar’’.