nieuws

06 mrt 2003, 00:12

Groningse PvdA-lijsttrekker Marc Calon weigert mee te doen aan debat in rokerige zaal

Tijdens het debat van het Debatcentrum Waag gisteravond schitterde de lijsttrekker van de grootste partij in de provincie Groningen, Marc Calon (PvdA), door afwezigheid. Volgens de opiniepeilingen stevent de Groningse PvdA af op een grote verkiezingsoverwinning. Maar Calon, straks de politieke onder-koning van Groningen, vond het door alle Groningse media gevolgde debat gisteravond niet aantrekkelijk genoeg om er persoonlijk aanwezig te zijn. Tijdens de avond werd ook de uitslag van een enquete onder lezers van de GIC bekend gemaakt. Daarbij kwam VVD-lijsttrekker Joop Boertjens als winnaar uit de bus. Henk Bleker (CDA) werd tweede.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens een woordvoerster van de PvdA had gedeputeerde en lijsttrekker Marc Calon besloten niet bij het debat aanwezig te zijn omdat hij liever op straat in debat gaat met Groningse kiezers. Een tweede argument was volgens de woordvoerster dat volgens de PvdA niet alleen één persoon de kar moet trekken, maar een hele team verantwoordelijk is. Daarom had de PvdA wel andere kandidaten afgevaardigd om een bijdrage aan het debat te leveren.
De meeste lijsttrekkers zeiden de afwezigheid van Calon echter zeer te betreuren. Volgens Fleur Gräper (D66) is het heel goed mogelijk om overdag op straat in contact te komen met kiezers, en ’s avonds in debat te gaan met andere lijsttrekkers. Volgens de lijstrekker van de SP is de motivatie van Calon opmerkelijk. ‘Onze partij gaat niet alleen vlak voor de verkiezingen de straat op, maar dat doen we vier jaar lang. Daar ben ik Calon nog nooit tegen gekomen’, zo sneerde hij.