nieuws

13 dec 2013, 09:09

Groningse PvdA achter wethouder Dig Istha

De afdeling stad-Groningen van de PvdA heeft er gisteravond voor gezorgd dat wethouder Dig Istha na de gemeenteraadsverkiezingen terug kan komen als wethouder van Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Onlangs stelde het afdelingsbestuur van de PvdA voor om twee kandidaten aan te wijzen als wethouderskandidaat: de huidige wethouder Roeland van der Schaaf en fractievoorzitter Erica van Lente.

 


Dat zou betekenen dat Istha niet opnieuw wethouder zou worden. Istha heeft de afgelopen jaren veel goodwill gekweekt als wethouder en heeft bijgedragen aan terugkeer van de rust binnen de PvdA. Maar omdat hij niet in Groningen woonachtig is staat hij niet op de verkiezingslijst van de PvdA voor de gemeenteraad. Maar sinds enkele jaren kan de gemeenteraad ook personen als wethouder kiezen die niet op de gemeenteraads-kandidatenlijst staan.

 


Volgens het afdelingsbestuur echter kon de Groningse PvdA het wel rooien zonder Istha. Maar deze liet het er niet bij zitten en vond het ‘arrogant’ dat de Groningse PvdA- ‘elite’ - er bij voorbaat vanuit gaat dat deze partij twee wethouders kan leveren. Hij vond dat de PvdA dat niet zou moeten willen, en eerst maar eens de verkiezingsuitslag zou moeten afwachten.

 

 

Gisteravond gaf de ledenvergadering Istha daarin gelijk. Dat betekent dus dat de PvdA gemeenteraadsfractie na de gemeenteraadsverkiezingen de handen vrij houdt om zelf te bepalen wie gevraagd zal worden om wethouder te worden. En dat zou dan ook Dig Istha kunnen zijn: dat is aan de nieuwe raadsfractie.