nieuws

25 sep 2010, 12:12

Groningse pubers stelen en verhandelen honderd fietsen via internet

Ondernemend en zakelijk: dat zijn ze zeker. Maar wel op de verkeerde manier: Groningse pubers die een handel opzetten in gestolen fietsen.
Ondernemend en zakelijk: dat zijn ze zeker. Maar wel op de verkeerde manier: Groningse pubers die een handel opzetten in gestolen fietsen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De politie in Groningen heeft na een uitgebreid onderzoek een grote serie fietsdiefstallen opgehelderd. De verdachten betreffen allen minderjarigen uit de stad, drie jongens van 15, 16 en 16 jaar en een 15-jarige meisje. Zij bekenden dit jaar ongeveer 100 fietsen in Groningen te hebben gestolen. De jongeren stalen de fietsen met behulp van een loper. Vervolgens werden de tweewielers via het Internet aangeboden en verkocht.


Ook drie Stadjers van 17, 50 en 53 jaar en een 51-jarige man uit Spijk werden gehoord voor het helen van fietsen. Zij kochten de fietsen na het zien van een advertentie op Marktplaats. De politie kwam de stelers en de helers op het spoor dankzij een brief van een vrouw uit Hoofddorp. Zij ontdekte in juni 2010 met behulp van de site van het RDW dat een fiets, dat via Marktplaats werd aangeboden, gestolen was in Groningen. Op de betreffende site kan een ieder met behulp van een frame- of chipnummer, gekoppeld aan het merk van de fiets controleren of het zuivere koffie is met de aangeboden fiets. Het fietsregister van het RDW is geen waterdicht systeem, maar wel een goede eerst check om vast te stellen of een fiets wel of niet gestolen is.

Tip


De vrouw uit Hoofddorp meldde haar bevindingen aan de Groningse politie. De politie ontdekte na contact met Marktplaats dat onder één IP-nummer, maar met gebruik van diverse e-mailadressen, 56 fietsen te koop waren aangeboden. Het betrof in de meeste gevallen duurdere fietsen van de merken Batavus en Gazelle. Via de internetprovider kwam de politie terecht bij de 15-jarige jongen uit Groningen. De knaap, inmiddels 16 jaar, wordt gezien als hoofdverdachte in deze zaak. Hij werd in 2009 al eens eerder voor fietsdiefstal aangehouden. Na de aanhouding van de minderjarige Stadjer kwam de zaak aan het rollen. De andere zeven verdachten werden druppelsgewijs aangehouden en/of gehoord op het politiebureau. Tijdens het onderzoek werd een loper en zeven gestolen fietsen bij helers in beslag genomen. De politie beschikt over twintig aangiften in deze zaak.

Mooie dingen


Alle verdachten mochten na verhoor het politiebureau verlaten. Zij legden een bekennende verklaring af over hun aandeel in de diefstallen en helingzaken. De minderjarige fietsdieven hebben de diefstallen gepleegd, omdat zij van de opbrengst van de fietsenverkoop mooie dingen konden kopen. Men pleegde de diefstallen ook, omdat het stelen gemakkelijk ging. De meeste fietsen werden verkocht in de omgeving van de Kornoeljestraat en de Paterswoldseweg.

Verder kwam uit de verhoren naar voren dat de advertenties op Marktplaats met behulp van computers van school en ouders zijn geplaatst. Ook werden in de schuurtjes bij de ouderlijke woningen diverse fietsattributen, zoals fietstassen en mandjes en sloten aangetroffen. Deze goederen werden van de gestolen fietsen verwijderd. Vervolgens werden goedkopere sloten op de fietsen geplaatst.

Herhaalde waarschuwing


De Groningse politie heeft al vaker gewaarschuwd voor het veelvuldige gebruik van zogenoemde fietsslotlopers. Hiermee kunnen fietsdieven AXA-sloten van het type SL-7 en SL-9 eenvoudig openen. Daarom waarschuwt de politie wederom voor dergelijke fietsdiefstallen. Het advies is om naast het AXA-slot ook een tweede (ketting)slot om de fiets te plaatsen.

Met dit tweede slot kan al snel de diefstal van de fiets worden voorkomen. Daarnaast wijst de politie op de gevaren van de koop van fietsen of andere eigendommen via het Internet. Marktplaats biedt verkopers van diverse zaken alleen een podium aan om spullen te verkopen. De eigenaar van de site controleert niet of de aangeboden spullen legaal zijn of niet.

Vervolg


Het onderzoek is nog niet afgerond. De politie verwacht op korte termijn meer aanhoudingen te verrichten. Het onderzoek werd verricht door de buurt- en jeugdagent in het centrum van Groningen.