nieuws

02 feb 2002, 00:12

Groningse protestactie tijdens koninklijk huwelijk

Tijdens het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en Maxima wordt morgen in de stad een protestactie gehouden, zo meldt het Nieuwsblad van het Noorden. De actie wordt georganiseerd door het Groninger burgercomité dat vorig jaar de republiek der Noordelijke Nederlanden uitriep.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het burgercomité was in eerste instantie niet van plan protestgeluiden te laten horen. Maar gezien de aanhoudende discussie over het verleden van vader Zorreguieta is besloten van dit voornemen af te zien.
Terwijl miljoenen Nederlanders aan de buis gekluisterd zitten, worden op het Martinikerkhof de slachtoffers van de Argentijnse dictatuur herdacht. Hiervoor worden vrouwen opgeroepen een wit hoofddoekje te dragen net als de dwaze moeders die in Buenos Aires opheldering vragen over hun verdwenen kinderen en echtgenoten.
Volgens een van de initiatiefnemers van de actie, Yvonne Rutgers, is het ondraaglijk dat het koninklijk huis een verbintenis aangaat met een familie die betrokken was bij een regime dat vele mensen liet verdwijnen.
De protestactie krijgt een rustig karakter. Stadjers die het huwelijk tussen Willem-Alexander en Maxima afkeuren, kunnen elkaar vanaf elf uur ontmoeten bij het verzetsmonument.