nieuws

04 dec 2002, 00:12

Groningse professor: “Noorderlingen verdienen te veel”

Noordelijke werknemers verdienen te veel. De uitkeringen en lonen in Groningen moeten daarom omlaag. Dat zegt regionaal econoom Jan Oosterhaven, bijzonder hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG).

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Oosterhaven pleit voor regionale CAO’s met lagere lonen en afschaffing van subsidies voor mensen in de bijstand. Gebeurt dit niet, dan volgen er voor het Noorden twee magere jaren met veel werkloosheid, zegt de professor. Volgens Oosterhaven moeten juist de lagere lonen in het Noorden verlaagd worden. Ook vindt hij dat het gat tussen een uitkering en het minimumloon groter moet worden. Dat kan gerealiseerd worden door onder meer huursubsidies en kwijtscheldingen van belastingen af te schaffen, zegt hij.
“De CAO’s in Nederland gelden altijd voor het hele land terwijl de juist waar de werkgelegenheid het hoogst is lagere lonen zou moeten hebben,” zegt Oosterhaven vandaag in het Dagblad van het Noorden. “Er is een te groot gat tussen de productiviteit van mensen in de lagere schalen en de hoogte van hun loon.”
De vakbonden en de werkgeversvereniging MKB zijn het niet met het betoog van Oosterhaven eens. Er zijn genoeg andere mogelijkheden om de werkgelegenheid te stimuleren, vindt de FNV.